vrijdag 30 april 2010

'Red Bull verboden voor scholieren''

Op een Haagse middelbare school mogen geen energiedrankjes meer worden verkocht. De rector van het Christelijk College de Populier bant energieboosts zoals Red Bull en AA-drink uit de schoolkantine. Volgens de rector worden leerlingen hyperactief na het drinken van een blikje of flesje energiedrank. 'Maar als het oppeppende effect is uitgewerkt, zijn scholieren futloos, aldus de rector in dagblad De Pers. De Haagse school is niet de eerste opleiding die energiedrankjes weert. Leerlingen van het Ichtus College in Dronten waren woedend toen er een verbod kwam op Red Bull. Ook scholengemeenschap Werenfridus uit Hoorn heeft de drankjes verbannen. De school zegt dat het in het beleid pas. 'We leren scholieren zuinig te zijn op hun lichaam. We willen ook niet dat er gerookt of gedronken wordt op school.'Volgens een woordvoerder van het Voedingscentrum zou niet alleen de cafeïne in een energiedrankje de boosdoener zijn van het 'stuitergedrag' van de jeugd. Jongeren vinden het stoer om uti z'n blikje te drinken ,daardoor gaan ze zich wellicht ook anders gedragen, aldus het Voedingscentrum over het psychologisch effect van de energiedrankjes. vrijdag 30 april 2010, De Pers/Volkskrant, Nathalie Bluiminck '
meer info


donderdag 29 april 2010

Miljoenen giftige voedseldozen in China'

De autoriteiten in China hebben meer dan zeven miljoen giftige wegwerpdozen voor voedsel in beslag genomen. Zeven bedrijven in de oostelijke provincie Jiangxi zijn gesloten, omdat ze voedselboxen van schuimplastic zouden hebben gemaakt. Dat meldden Chinese media woensdag. De bedrijven zouden onder meer plastic afval en bleekmiddelen gebruiken om de voedseldozen te produceren. Door de hitte van een warme maaltijd dringen de giftige stoffen door in het voedsel. De stoffen kunnen de lever, de nieren en voortplantingsorganen beschadigen.De schuimrubberen dozen werden in 1999 verboden, maar worden nog steeds verkocht, blijkt uit een rapport van de Internationale Organisatie voor Voedselverpakking (IFPA) in Hongkong.De autoriteiten hebben behalve 7,2 miljoen dozen ook giftig materiaal in beslag genomen dat voldoende is om nog eens tien miljoen voedseldozen te produceren. donderdag 29 april 2010, Vivie Brandligt '
meer info


Avenance eindelijk aan slag in 'flagship store''

De opening liet maanden op zich wachten. Maar nu is cateraar Avenance eindelijk aan de slag gegaan in het fraaie horecaconcept Symphony's op de Zuidas in Amsterdam. Avenance-directeur Paul Wortelboer noemt het zelfs de 'nieuwste flagship store'. Ofwel hét uithangbord van Avenance, aldus Wortelboer. Symphony's is nét open. Misset Catering mocht exclusief op reportage. Oorspronkelijk stond de opening gepland voor vorig jaar september, maar door een bouwstop liep het prestigieuze project in het financieel district maandenlang vertraging op. Symphony's biedt onder één dak drie concepten. Een bar, al 07.30 uur open voor ontbijt, koffie en kleine gerechten en 's avonds subtiel verandert in een wijn- en cocktailbar. Een selfservice restaurant dat tevens fungeert als personeelsrestaurant voor de werknemers in de kantoortoren erboven. Een brasserie (plus terras) waar een keur aan mooie gerechten wordt bereid door chef-kok Willem Weijers en zijn team. Vooralsnog zijn de concepten alleen doordeweeks toegankelijk. Maar op termijn zullen ze ook open zijn in de weekenden. Zeker om bewoners uit de (nieuwe) wijk te trekken.Wortelboer: 'Symphony's is een all-day-long restaurant voor ontbijt, lunch, diner, koffie én borrel.' In principe pure horeca. 'Dat klopt wel. We exploiteren al meer van dit soort horecaprojecten, alleen niet van een dergelijke omvang en uitstraling.' Pandeigenaar is de Philips Pensioenfonds, dat wordt vertegenwoordigd door vastgoedadviseur CBRE. Het Bredase bureau Vijverborgh ontwikkelde het totaalconcept in samenwerking met Avenance. D/Dock was de designer en IPMMC de bouwer. In de komende Misset Catering een uitgebreide reportage over Symphony's. (Foto's: © Josée van Dijk) Fotoreportage Symphony's Waardering (0) 0 reacties var viewer = new ImageViewer("imgContainer","win3"); viewer.setTemplate("Foto {current} van {total}","pageNumber1"); viewer.setTemplate("{info}","pageNumber2"); 12345678910 Meer Avenance nieuws Avenance kiest voor Kruidenier Foodservice Drie directeuren in korte tijd weg bij Avenance Rechter dwingt Avenance tot vertrek uit ziekenhuis Avenance brengt schoolcatering InBalans Contract met Studentenwerk moet Avenance inspireren Nationale Dag van Cateringmedewerker afgeslankt Avenance sluit vierjarig contract met Ernst & Young Sociale werkvoorziening cateraar op gemeentehuis Bibob-onderzoek bouwproject Zuidas, oplevering horeca later Avenance Nederland: invoering nieuw bestelsysteem donderdag 29 april 2010, Hans Schmeinck '
meer info


woensdag 28 april 2010

Ramon Beuk komt met 'catering op maat''

Tv-kok Ramon Beuk is Food Emotions gestart. Hij gaat catering op maat leveren met kwaliteit, passie en entertainment als sleutelwoorden. Food Emotions is een food-platform voor de echte foodgek, zo staat te lezen in het persbericht van Beuk. Food Emotions bedient iedereen van catering op maat en werkt met een mobiele keuken waar de beste chef-koks live koken op een podium.Beuk stelt dat bij Food Emotions eten, drinken en koken op verrassende wijze worden gecombineerd en gepresenteerd. Zonder de beperking van tijd en ruimte, dus op elke gewenste locatie in het land.Beuk over zijn nieuwe bedrijf: 'Al sinds mijn jeugdjaren vond ik het prachtig om te zien hoe mensen op eten reageren en ermee omgaan. De gezelligheid en blijk van waardering die spijzen met zich meebrengen, blijven me inspireren'.'Juist daarom kan ik het moeilijk verkroppen dat veel koks in restaurants zijn weggestopt. Aan het zich ontnomen. De totaalbeleving is dan in één klap weg. Koks kunnen veel meer naar de voorgrond, zodat eerlijkheid, transparantie en de nodige subtiele entertainment een feit worden. Dat is koken en eten waar ik al jaren in geloof', aldus Beuk. woensdag 28 april 2010, Richard Kok '
meer info


dinsdag 27 april 2010

Rouvoet stoort zich aan frietgeur op scholen'

Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) vindt het onbegrijpelijk dat er nog scholen zijn die 'blijkbaar lucratieve contracten met cola-, sinas- en frietleverancier belangrijker dan de gezondheid van de leerlingen' vinden. De demissionair bewindsman zei dat maandag tijdens een symposium waar de stimuleringsprijs voor De Gezonde Schoolkantine werd uitgereikt. 'Tot mijn verbazing, tot mijn teleurstelling, bezoek ik soms scholen waar de frietgeur mij al in de hal tegemoetkomt', aldus Rouvoet. Hij stelde dat de regering op basis van een motie van Tweede Kamerlid Kees Vendrik van GroenLinks werkt aan beleid om ervoor te zorgen dat in 2015 elke middelbare school een gezonde kantine heeft.Scholengemeenschap W.J. Bladergroen uit Purmerend heeft de stimuleringsprijs De Gezonde Schoolkantine 2009-2010 gewonnen. Ongeveer negentig scholen hebben meegedaan aan de wedstrijd die voor de derde keer werd gehouden.Volgens Rouvoet is het belangrijk dat er aan de gezondheid wordt gedacht op school, zowel in de kantine als tijdens de lessen. De ChristenUnie-bewindsman wees erop dat jongeren steeds zwaarder worden. Gemiddeld zijn er nu in een klas met 25 leerlingen vier te zwaar.Deze scholieren lopen niet alleen meer gezondsrisico's volgens Rouvoet. 'Wie te dik is, heeft vaak minder zelfvertrouwen, een negatief zelfbeeld, voelt zich vaker depressief of wordt zelfs gepest.' Dit alles komt de leerprestaties niet ten goede. 'Zelfs dat lastige proefwerk leren gaat beter als je lekker in je lijf zit', stelde de minister.Volgens Rouvoet valt veel winst te behalen door jongeren aantrekkelijke gezonde snacks aan te bieden. Uit onderzoek onder scholieren blijkt dat bijna de helft zelf al aangeeft dat vette happen wat hen betreft uit de schoolkantines mogen verdwijnen.'Op drukke dagen, als ik bijna geen tijd heb om te eten, moet ik soms flink wat discipline opbrengen om niet voor een snelle snack te kiezen. Mij lukt het meestal wel. Maar die discipline opbrengen is veel moeilijker voor tieners. Zeker omdat zij de leeftijd hebben waarop ze bijna de hele dag trek hebben. Dat is tenminste wat ik mij herinner van toen ik een jaar of vijftien was', aldus de bewindsman. dinsdag 27 april 2010, Vivie Brandligt '
meer info


Directeur Sodexo Altys Jeroen Mol vertrekt'

De directeur van Sodexo Altys, Jeroen Mol, gaat de onderneming verlaten. Dat heeft Mol aangegeven aan directievoorzitter Hans Rijnierse. Mol geeft zijn carrière een vervolg met een leidinggevende functie bij een ander bedrijf. Mol's vertrek staat gepland voor 31 mei a.s. 'Jeroen heeft gedurende ruim acht jaar zijn beste krachten aan ons bedrijf gewijd, waarvan de laatste twee jaar als directeur Facilities Management Services en later als directeur Sodexo Altys', meldt Rijnierse in een intern bericht.'Onder zijn enthousiaste leiding heeft Sodexo Altys een enorme groei doorgemaakt. Het bedrijf is hem als zodanig voor zijn inzet en bijdrage veel dank en erkentelijkheid verschuldigd. Wij wensen hem dan ook het allerbeste voor de toekomst!', aldus Rijnierse. De naam van de nieuwe werkgever van Mol mag nog niet bekend gemaakt worden omdat zijn benoeming aldaar eerst nog intern gecommuniceerd dient te worden. Sodexo verwacht de ontstane vacature overigens snel in te vullen. Meer Sodexo: Sodexo: winstgroei, ondanks dalende omzet Niet-cateraar heeft catering-contract start Tour de France JCS en Prorest gaan hard in Catering Top-20 Sodexo viert langst lopend contract Maaltijdcheques Sodexo gaan digitaal Sodexo: internationale erkenning voor duurzaam beleid Internationaal 'Be' van Sodexo ook in Nederland Lagere uitgaven opdrachtgevers; omzet Sodexo gedaald Sodexo helpt dakloze jongeren aan koffie Eerste vrouwelijke directeur voor Sodexo dinsdag 27 april 2010, Bron: Business Wire, Hans Schmeinck '
meer info


Burgerpetitie 'Bio BTW-vrij' gaat Europees'

De burgerpetitie voor een verlaging van het 6 procent btw tarief op biologische producten wordt onder de aandacht van de Europees Parlement gebracht. In Nederland is de actie opgestart door de biologische cateraar Leo Dijkgraaf. Deze stap richting Europa wordt gezet omdat btw verlaging alleen op Europees niveau besloten kan worden én omdat het biologische certificerings- en regelsysteem een Europees geldend systeem is. Via de website www.organicpetition.eu kunnen alle burgers van de individuele lidstaten van de Europese Unie de petitie tekenen. Bij het bereiken van 1 miljoen geldige handtekeningen zal deze petitie aan het Europees Parlement aangeboden worden. De Nederlandse bijdrage is nu bijna 170.000 handtekeningen.Zie ook 165.408 keer steun voor bio zonder btw Actie voor afschaffing BTW op bio producten dinsdag 27 april 2010, Biologica, Nathalie Bluiminck '
meer info


maandag 26 april 2010

Cateringpersoneel bij 'klasse van werkende armen''

Volgens Jan Marijnissen van de Socialistische Partij is er een 'nieuwe onderklasse'. Die van de 'werkende armen'. Dat zei de partijvoorzitter zaterdag op een congres van de SP. Marijnissen interviewde ook cateringpersoneel. Het ging om cateringmedewerkers die voorheen voor Heineken werkten waarop de cao van de bierbrouwer van toepassing was. Nadat Albron het cateringcontract overnam werd de cao van de contractcatering op hen van toepassing.Daardoor zijn zij er naar eigen zeggen 70 procent in loon op achteruit gegaan. Over dit onderwerp is nog steeds een juridische strijd gaande. Daarbij is zelfs het Europees Hof al in zicht. Marijnissen interviewde tijdens het congres ook schoonmakers die hebben gestaakt voor beter loon. Verder kwam een postbezorgster aan het woord die zei slecht 4 euro per uur te verdienen en daarmee ver onder het minimumloon te blijven. Volgens Marijnissen behoren zij tot de 'nieuwe onderklasse' of wel 'de klasse van de werkende armen'. Deze is volgens de partijvoorzitter onlangs ontstaan in Nederland. Meer bedrijfscatering: Sodexo: winstgroei, ondanks dalende omzet Minder kosten inflightcateraars door nieuwe Hygiënecode Nettowinst Prorest hoger dan overige onderdelen Facilicom Eurest catert biologisch voor 'realistische prijs' JCS en Prorest gaan hard in Catering Top-20 Eerste Bob-proof bedrijfsevenementen Calculator cateringkosten Leo op het Werk 'Weg met het personeelsrestaurant' Werknemers kiezen vaker voor gezond Drie directeuren in korte tijd weg bij Avenance maandag 26 april 2010, Hans Schmeinck '
meer info


Purmerendse school wint prijs Gezonde Schoolkantine'

What's in a name? De scholengemeenschap W.J. Bladergroen uit Purmerend heeft de Stimuleringsprijs De Gezonde Schoolkantine 2009-2010 gewonnen. De school ontvangt 10.000 euro. Bladergroen wil daarmee verse sapjes gaan aanbieden en aandacht besteden aan een duurzaam inkoopbeleid voor de kantine. De tweede prijs (4.000 euro) is voor het Karel de Grote College uit Nijmegen en de derde prijs (1.000 euro) voor de Dr. J. de Graafschool uit Groningen. André Rouvoet, demissionair minister voor Jeugd en Gezin en Onderwijs reikte de prijzen maandagmiddag uit tijdens het symposium 'Alle schoolkantines gezond in 2015, maar hoe?' in Den Haag.Op de winnende school bereiden en verkopen de leerlingen zelf vers afgebakken bruine broodjes met gevarieerd gezond beleg en smoothies. Ze volgen kooklessen en lopen stage in de kantine. Jaarlijks is er voor de hele school een blok over voeding, waaraan niet alleen tijdens de lessen Verzorging, maar ook tijdens de gymlessen en bij allerlei andere vakken aandacht wordt besteed aan een gezonde leefstijl. Leefstijl'De gezonde kantine' is een structureel onderdeel geworden van het onderwijsbeleid. Deze praktijkschool verzorgt ook gezonde broodjes voor bijeenkomsten op andere scholen. Met het prijzengeld wil de school biologische producten en verse sappen gaan verkopen. De jury vindt het positief dat het programma breed wordt gedragen en dat de school een voorbeeld is voor de omgeving. Theorie en praktijk worden mooi met elkaar verbonden door aandacht in de lessen voor een gezonde leefstijl en de praktijkstages in de kantine. VervijfvoudigdHet Voedingscentrum constateert dat de scholen enthousiast hebben gewerkt aan een gezondere schoolkantine. Het is positief dat scholen steeds meer aandacht hebben voor het aanbod in hun schoolkantine. Het aantal deelnemers aan de Stimuleringsprijs is in vergelijking met 2007 bijna vervijfvoudigd: van 20 naar 90 inschrijvingen. Het Voedingscentrum hoopt dat andere scholen zich laten inspireren door de winnaars. Zeker op weg naar 2015, het jaar waarin alle schoolkantines in Nederland gezond moeten zijn (motie Vendrik, 2009). De Stimuleringsprijs wordt gefinancierd door de ministeries van VWS, LNV en OCW.Meer schoolcatering: Schoolcatering van Albert Heijn gewild in aandachtswijken Jamie Oliver: geen vertrouwen in beleidsmakers Vooruitstrevend restaurant voor Stenden hogeschool Vijf scholen azen op prijs Gezonde Schoolkantine Vervolg op smaaklessen Pierre Wind maandag 26 april 2010, Hans Schmeinck '
meer info


vrijdag 23 april 2010

Trendwatchprijs voor Hans Steenbergen'

Voormalig hoofdredacteur van Misset Horeca, Hans Steenbergen, is uitgeroepen tot Best Specialist Trendwatcher of the Year, in de categorie Food. Steenbergen is tegenwoordig hoofdredacteur van Food Inspiration Magazine. De zogeheten TWOTY award werd woensdagavond 21 april in Amsterdam uitgereikt. Steenbergen was samen met foodtrendwatcher Marjan Ippel van Talkin' Food en breadwatcher Erica de Werd van OnLuDi genomineerd.De vakjury beoordeelde de genomineerden op de impact van hun werk op de business, de samenleving en de trendwatchbranche, en prees Steenbergen om zijn aangeboren nieuwsgierigheid. vrijdag 23 april 2010, Richard Kok '
meer info


Cateringmedewerkers smokkelen drugs in trolleys'

Elf cateringmedewerkers op Schiphol zijn door de politie opgepakt vanwege drugssmokkel. Ze zouden op vluchten van de Antillen naar Nederland coke hebben gesmokkeld in catering- en afvaltrolleys. De cokesmokkel door cateringmedewerkers wordt gemeld door De Telegraaf. Naast de elf cateringmedewerkers zijn ook nog eens acht handlangers op Bonaire en Curaçao opgepakt.De drugs werden verstopt in catering- en afvaltrolleys. Sinds vorig jaar liep er al een onderzoek door de Koninklijke Marechaussee, FIOD, douane en politie. Totaal is de afgelopen vier maanden ruim vijftig kilo cocaïne in beslag genomen. vrijdag 23 april 2010, Richard Kok '
meer info


Bio-omzet groeit ondanks recessie'

Ondanks de recessie groeide de omzet van biologische voeding vorig jaar met 10,8 procent tot 646,6 miljoen euro. Grote winnaars zijn de contractcateraars die in 2009 21,6 procent meer biologische producten verkochten. Ondanks de recessie groeide de omzet van biologische voeding vorig jaar met 10,8 procent tot 646,6 miljoen euro. Grote winnaars zijn de contractcateraars die in 2009 21,6 procent meer biologische producten verkochten.Hierdoor breidden zij hun marktaandeel binnen biologisch uit van 7,9 procent in 2008 tot 8,7 procent in 2009. In geld is dat overigens een bescheiden 56,1 miljoen euro. Dat blijkt uit de Biomonitor 2009, van de Taskforce Marktontwikkeling Biologische Landbouw. De omzet van biologische producten in de supermarkt groeide met 11,5 procent tot 286 miljoen euro. Supermarkten blijven daarmee het belangrijkste afzetkanaal van biologisch met een aandeel van 44,2 procent in 2009. De bio-omzet van speciaalzaken groeide met 8,1 procent ondergemiddeld en dus daalde het marktaandeel in 2009 tot 39,2 procent (was 40,2 procent in 2008). De 'overige kanalen' zoals boerderijwinkels, webwinkels en abonnementen groeiden nagenoeg gemiddeld (met 10,5 procent) en handhaafden hun marktaandeel van 7,9 procent. Gecorrigeerd voor de 53e week van 2009, is de omzetgroei van biologische voeding nog altijd zo'n negen procent. Een beduidend sterkere groei dan de totale voedingsmarkt die in omzet met 1,9 procent toenam.Meer biologisch nieuws: vrijdag 23 april 2010, Bron: Distrifood Daily, Hans Schmeinck '
meer info


Minder kosten inflightcateraars door nieuwe Hygiënecode'

De nieuwe Hygiënecode voor de contract- en inflightcatering is goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De code geldt nu ook voor inflightcateraars, die hierdoor de kosten flink zien afnemen. De nieuwe code is tot stand gekomen na een evaluatie van de code uit 2007 onder alle leden van de vakorganisatie voor contractcateraars, de Veneca. En na het bestuderen van codes uit andere branches. En zijn gesprekken gevoerd met de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), zodat de voedselveiligheid is gegarandeerd. De nieuwe code is in vergelijking met de Hygiënecode voor de contractcatering 2007 breder toepasbaar. De nieuwe code is, door de vertaling van letterlijke wetteksten m.b.t. de basisvoorwaarden naar de praktijksituatie, transparanter geworden, aldus de Veneca . InflightNaast de toevoeging van inflightcatering en de vertaling van wetteksten zijn de meest in het oog springende wijzigingen:- regels voor ongekoeld presenteren zijn verruimd,- Inflightcatering kan conform International Air Transport Association (IATA) richtlijnen leveren,- de registratieverplichting beperkt zich tot afwijkingen, waardoor de registratiedruk afneemt.Voor de inflightcatering is een spectaculair resultaat bereikt. Voorheen moesten inflightcateraars de maaltijden en overige producten aan boord beladen bij maximaal 7 graden Celsius. Vanaf 1 februari 2010 mogen producten, conform de richtlijn van de IATA, op maximaal 12 graden Celsius worden beladen. VoedselveiligheidVanwege de korte termijnen tot verhitting die er in de inflightcatering bestaan is ook hier de voedselveiligheid gegarandeerd. In de internationale luchtvaart wordt al jaren met deze norm gewerkt zonder dat dit tot problemen leidt. Dit verschil van 5 graden betekent een grote verbetering op de kosten, de toepasbaarheid en de concurrentie. Internationale vliegtuigmaatschappijen hanteerden ook al jaren de grens van 12 graden Celsius.In de Hygiënecode voor de contract- en inflightcatering staan de algemene en specifieke normen voor de catering op het gebied van de hygiëne en de noodzakelijke controle, om zo de voedselveiligheid te waarborgen. De code is van toepassing op de gehele branche inclusief de eigen beheer situaties. Zie ook: KLM Catering Services is hoogvlieger bij inflightcatering vrijdag 23 april 2010, Hans Schmeinck '
meer info


donderdag 22 april 2010

Nettowinst Prorest hoger dan overige onderdelen Facilicom'

Prorest heeft vorig jaar een prima omzet geboekt van 39,5 miljoen euro. De nettowinst van de cateringdochter van facilitair concern Facilicom lag hoger dan de overige onderdelen. Dat zegt Facilicom's president-directeur Hans Gennissen (foto) in een interview met Misset Catering. 'De gemiddelde nettowinst van de onderdelen van Facilicom (o.m. Gom Schoonhouden en Trigion Beveiliging) is 3,3 procent. Prorest zit daar beduidend boven. We zijn dan ook zeer tevreden over het rendement van onze cateringdochter'.De omzet van Prorest bedroeg vorig jaar 39,5 miljoen euro. Met België erbij doet Prorest ruim 48 miljoen euro. Een stijging van 15 procent ten opzichte van 2008. Hierin zit vijf miljoen euro cateringomzet via de zogeheten multiservice contracten (meerdere facilitaire opdrachten uitgevoerd door één onderneming, in dit geval dus Facilicom).ExplosiefDe toename van de multiservicecontracten nam explosief toe met ruim 50 procent. Inmiddels zorgt dit onderdeel voor 10 procent van de omzet van Facilicom. De doelstelling is om dit in 2012 te hebben uitgebreid tot 15 %. ´Dit jaar zorgen vooral de multiservicecontracten voor de groei van Prorest.´Gennissen schat in dat de groei van Prorest dit jaar lager zal uitkomen dan in 2009. ´Ik verwacht ongeveer vijf procent te plussen. De groei wordt voornamelijk getemperd door minder aanvraag door opdrachtgevers voor banqueting en luxe catering. Die zorgt vaak voor een kleine plus. Het rendement in onze bedrijfrestaurants blijft gezond.´KrimpGennissen heeft de ambitie om Prorest verder te laten groeien, maar ziet ook geen groei in de cateringmarkt. ´Er is eerder sprake van krimp. Maar wij hebben een relatief klein marktaandeel. Dus onze groei zal door overname van contracten of overname van cateringbedrijven moeten komen, maar die zijn er haast niet.´ Eind 2008 nam Facilicom nog Mondial Cateringservice over en voegde dat toe aan Prorest. Dat zorgde zeker ook voor de stijging van de omzet van 2009. De totale omzetgroei van Facilicom bedroeg vorig jaar 2,1 % en stabiliseerde zich iets boven de 1 miljard euro . De nettowinst was 33,3 miljoen euro (- 3,8 % ten opzichte van 2008). Meer´Prorest´ nieuws: Nieuwe commercieel directeur Prorest is 'beveiliger' Werknemers straks massaal aan halve kroket Vertrek commercieel directeur Prorest ´aderlating´ Omzetexplosie zorgt voor anticyclische groei Prorest Prorest adviseert eigen beheer restaurants Windmolens op dak hoofdkantoor Prorest Rijnierse nog eens drie jaar voorzitter Veneca Verse broodjes Prorest 'bewuste keuze' Facilicom rekent op lagere marges gro178865-036.JPG donderdag 22 april 2010, Hans Schmeinck '
meer info


Biologische voeding rukt verder op'

De consument heeft vorig jaar 10,8 procent meer besteed aan biologische voeding. Dat meldde donderdag de Task Force Marktontwikkeling Biologische Voeding, waarin overheid, maatschappelijke organisaties en marktpartijen samenwerken. De consumentenbestedingen aan biologische voedingsmiddelen namen toe van 583,4 miljoen naar 646,6 miljoen euro. Deze stijging van 10,8 procent was veel groter dan die van de totale voedingsmarkt, die met 1,9 procent groeide naar 27,9 miljard euro.De werkgroep spreekt over een ,,onafgebroken groei in de afgelopen tien jaar''. De economische crisis heeft hierop volgens de task force weinig invloed op gehad. Het marktaandeel van de biologische voeding in ons land groeide van 2,1 procent naar 2,3 procent.De oppervlakte die in Nederland gebruikt werd voor biologische landbouw, steeg vorig jaar met 2,9 procent, terwijl de totale hoeveelheid landbouwgrond in afneemt. Nederland telt 1488 biologische boeren en tuinders met een gemiddelde bedrijfsgrootte van 36,7 hectare. Op 2,7 procent van het Nederlandse agrarische areaal wordt nu biologisch gewerkt. donderdag 22 april 2010, Vivie Brandligt '
meer info


woensdag 21 april 2010

Flink geldbedrag voor gezondste schoolkantine'

De school die de meest structurele stappen zet naar een gezonde kantine ontvangt de stimuleringsprijs 'de gezonde schoolkantine'. Dit jaar deden 90 scholen mee '€" een recordaantal. De drie scholen die de meeste stappen hebben gezet winnen 10.000, 4.000 en 1.000 euro (resp. plaats 1, 2 en 3). De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het symposium 'Alle schoolkantines gezond in 2015, maar hoe?'. Het is de derde keer dat de stimuleringsprijs uitgereikt wordt. Dit jaar is de uitreiker André Rouvoet, demissionair minister voor Jeugd en Gezin en voor Onderwijs. 90 scholen stelden een stappenplan 'Gezonde Schoolkantine' op, in samenwerking met de GGD. Zij konden dit plan uitvoeren met een werkbudget. Het voedingscentrum hoop dat deze actie andere scholen inspireert. 'Het is aannemelijk dat gezonde voeding leidt tot betere concentratie en prestaties. Alle reden dus om het aanbod in schoolkantines en automaten kritisch te bekijken en te veranderen.' De uitreiking is op maandag 26 april op het Aloysius College in Den Haag. dinsdag 20 april 2010, Inga Grievink '
meer info


Albron opent honderdste kookdame'

Albron opent een honderdste kookdame in een kleinschalige woonvoorziening. De kookdame moet zorgen voor een maaltijd en de huiselijke sfeer in de woning. De kookdame komt in woonvorm Koekange van de Baalderborg Groep. Albron en Baalderborg werken samen sinds 1993. Albrons eerste kookdame is gestart bij Baalderborg. Teun Verheij, algemeen directeur van Albron, is trots op het kookdame-concept. 'We dragen samen zorg voor een huiselijke sfeer, waarin de cliënten zich prettig voelen. We delen de visie dat wonen voor mensen met een verstandelijke beperking op iedere locatie uniek en met persoonlijke aandacht moet worden ingevuld.'Ook Meine Fernhout, directeur van de Baalderborggroep ziet de meerwaarde van dit project. 'De keuze voor een kookdame die voor de dagelijkse maaltijd zorgt, past bij de visie van de Baalderborg Groep. Wij zijn ervan overtuigd dat dit concept op veel plekken in Nederland uitkomst biedt. Vers koken in de woning heeft veel meerwaarde voor het woongenot van de cliënten. Meer Albron: Oprichting kennisplatform foodservice Albron: nieuw systeem personeelsplanning Overname Asito Catering door Albron 'Medewerkers Center Parcs behouden arbeidsvoorwaarden' Nieuw: Albron Creations Home & Event Cooking dinsdag 20 april 2010, Inga Grievink '
meer info


maandag 19 april 2010

Eurest catert biologisch voor 'realistische prijs''

De catering op drie locaties van Agentschap NL (voorheen SenterNovem) wordt de komende drie jaar gedaan door Eurest. Die zorgt ervoor dat 60 procent van het assortiment biologisch is. Compass Group-dochter Eurest verzorgt sinds kort zowel de restaurants als de koffiecorners van de drie locaties van Agentschap NL in Den Haag, Utrecht en Sittard. 60% van het assortiment dat Eurest aanbiedt, is biologisch. Behalve op prijs-kwaliteitsverhouding werd Eurest naar eigen zeggen ook gekozen vanwege het beleid op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een belangrijk criterium in de aanbesteding van het Agentschap, dat onder meer criteria voor duurzaam inkopen voor overheidsinstellingen en ondernemingen opstelt.Willem Raijmakers, stafhoofd Facilitair Bedrijf van het Agentschap: 'De cateraars konden scoren op kwaliteit en duurzaamheid. We hebben ze uitgedaagd in de hele keten van producten en diensten te bekijken, hoe duurzaam het kan.' Die 'prestatie' werd vervolgens afgezet tegen de prijs. 'Eurest biedt met 60% biologische producten een goede prestatie voor een realistische prijs', aldus Raijmakers.Zie ook: Eerste Bob-proof bedrijfsevenementen Calculator cateringkosten Leo op het Werk 'Weg met het personeelsrestaurant' Werknemers kiezen vaker voor gezond Drie directeuren in korte tijd weg bij Avenance Overname Asito Catering door Albron Kantinebaas beticht van oplichting voor 867.000 euro Mega-operatie voor Hutten Business Catering 'Rekening rijden biedt kansen voor cateraars' Maison van den Boer en Maaspoort partners maandag 19 april 2010, Hans Schmeinck '
meer info


zaterdag 17 april 2010

JCS en Prorest gaan hard in Catering Top-20'

Jaarbeurs Catering Services en Prorest zijn de hardste groeiers in de Catering Top-20, de ranglijst met grootste cateringbedrijven van ons land samengesteld door Misset Catering. Koninklijke Van den Boer Groep is de grootste verliezer onder de inmiddels vast top-3; Sodexo, Albron, Compass. De omzet van Jaarbeurs Catering Services nam vorig jaar van met veertien miljoen euro toe en kwam uit op 55 miljoen euro. Jaarbeurs Catering Services steeg daarmee één plaatsje in de Catering Top-20 en vinden we nu terug op plaats zeven.De forse omzetgroei wordt toegeschreven aan de overname van de Arjan van Dijk Groep. Jaarbeurs Catering Services prognotiseerde overigens een jaaromzet van 70 miljoen euro, maar kon dit bij lange na niet halen. Dit had te maken met tal van annuleringen bij de partycateringlabels Verhaaf, Taat & de Regt, Grand en Arjan van Dijk Groep.Prorest CateringEen andere klimmer in de ranglijst is Prorest Catering. Prorest noteerde een omzettoename van negen miljoen euro. De cateraar staat met 41 miljoen euro op plaats acht in de Catering Top-20, twee plaatsen hoger dan in 2008. Een deel van de groei wordt toegeschreven aan het feit dat de cijfers van het in 2008 overgenomen Mondial Catering mochten worden bijgeschreven.De Koninklijke Van den Boer Groep zag de omzet in 2009 dalen met ruim tien miljoen euro. De cateraar blijkt met 70 miljoen euro omzet wel op de zesde plaatst staan. Chief executive officer Noud van den Boer signaleerde een forse omzetdaling in de eventcatering in met name de laatste vier maanden van 2009.Sodexo NederlandSodexo Nederland blijft de grootste cateraar van Nederland. Sodexo schroefde de omzet vorig jaar met vijf miljoen euro op tot 365 miljoen euro. Albron blijft twee, maar moest vijftien miljoen euro inleveren. Albron behaalde vorig jaar een omzet van 253 miljoen euro. Compass Group Nederland blijft de derde cateraar van Nederland. Ondanks een verlies van veertien miljoen euro was Compass vorig jaar goed voor 245 miljoen euro.» Bekijk hier de Catering Top 20 vrijdag 16 april 2010, Richard Kok '
meer info


Niet-cateraar heeft catering-contract start Tour de France'

Het contract voor publiekscatering van de start van de Tour de France in Rotterdam is in handen van een niet-cateraar. Het is de directeur van een wielersite, Marco Goudswaard, die de opdracht binnensleepte. Goudswaard besteedt de catering weer uit en ontvangt een deel van de omzet. Goudswaard (directeur van de site wielerland.nl weet Amstel als grote partij achter zich. 'Ik ben dan wel contractant, maar mijn rol is vooral van organisatorische aard', aldus Goudswaard tegenover Misset Catering. De foodcatering rond de start (Le Grand Départ genaamd) is uitbesteed aan Ron Koebrugge uit Barendrecht, vooral groot in snacks. De drank wordt gedaan door, uiteraard, Amstel. Er zijn twee grote pleinen ingericht, Grand Départ Zuid en Noord. Goed voor respectievelijk 35000 en 15000 bezoekers. Buiten de pleinen zijn er rond het parcours nog 18 f&b outlets. Op het vierdaagse evenement (1-4 juli) rond de start van de Tour worden één miljoen bezoekers verwacht. Goudswaard regelt het entertainment.Volgens Goudswaard is het lastig een inschatting te maken van de omzet van de publiekscatering. 'Het is zo groot, voor Amstel en Koebrugge is het ook afwachten. Het weer zal zeker een belangrijke gaan spelen.' Hij mag niet zeggen hoeveel procent van de omzet van de publiekscatering naar de organisatie van de (start van de) Tour gaat. Navraag leert echter dat dit rond de 20 procent ligt.Werd het contract met publiekscatering via de lokale organisatie Stichting Grand Départ 2010 geregeld, die van de VIP-catering moest door de organisatie van de Tour de France (A.S.O.) Europees worden aanbesteed. Goudswaard mocht als een van de vijf wederverkopers (samen met voormalig wielercrack Michael Boogerd) de verkoop van de VIP-arrangementen op zich nemen. '8000 pakketten ï  370 euro zijn er in totaal verkocht. Michael Boogerd en ik ontvangen 10 procent van de omzet van de hospitalitypakketten.' De verzorging van de VIP-catering is in handen van de Nederlandse (partycatering)tak van Sodexo. Het van origine Franse catering en facilities bedrijf is al 20 jaar lang sponsor van de Tour. Sodexo verzorgde de inwendige mens tijdens het onlangs in Rotterdam gehouden Diner Maillot Jaune ofwel Gele Trui (video). Hierbij schoven 500 man aan. Aanwezig waren: de Tourdirectie, (oud) wielrenners en andere prominenten. Meer eventcatering: Eerste Bob-proof bedrijfsevenementen Partycateraar in mineur; ontslag 40 werknemers Maison van den Boer catert Wereldexpo Shanghai Award voor Arjan van Dijk Wijzigingen in managementteam Catering Company Partycateraar betrokken bij 'kookbattle' Oseven ontvangt 50.000 gasten op tennistoernooi Aanrijding: werkstraf geëist tegen cateringmedewerkster Nieuw: Albron Creations Home & Event Cooking Albron introduceert vernieuwde partycatering vrijdag 16 april 2010, Bron: Business Wire, Hans Schmeinck '
meer info


donderdag 15 april 2010

Scholieren plunderen kas kantine'

De politie heeft eerder deze week vier leerlingen van een school in Leeuwarden opgepakt, die ervan verdacht worden veel geld uit de schoolkantine te hebben gestolen. De vier Leeuwarders van 14, 15 (2x) en 16 jaar zijn aangehouden door de politie. Alle vier zijn leerlingen van de Comenius school, een instelling voor voortgezet onderwijs aan de Robert Kochstraat. Door de school was bij de politie aangifte gedaan van de verduistering. De verdachten werden 's ochtends rond vijf uur thuis opgepakt. De politie is direct met de verhoren begonnen. Het korps verwacht nog wel een week nodig te hebben om de eerste helderheid in de zaak te krijgen. De verduistering heeft vermoedelijk over de periode van september 2009 tot eind maart 2010 plaats gevonden en zou gaan om duizenden euro's. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. donderdag 15 april 2010, Blik op nieuws, Nathalie Bluiminck '
meer info


Eerste Bob-proof bedrijfsevenementen'

Happy Company en Veilig Verkeer Nederland gaan zich samen inspannen om verstandig verkeersgedrag rond bedrijfsevenementen aan te moedigen. Beide organisaties zijn van mening dat lekker drinken en veilig rijden nu eenmaal niet samen gaan. Evenementenbureau Happy Company biedt opdrachtgevers een Bob-proof oplossing voor hun bedrijfsuitje, vergadering of themafeest. Inclusief overnachting'Evenementen worden voorzien van het Bob-logo en waar mogelijk op één locatie inclusief overnachting aangeboden. Daarnaast kan bij evenementen de VVN-simulator worden ingezet voor bewustwording bij deelnemers,' zegt René van Elsland, commercieel directeur van Happy Company. Door de samenwerking is Happy Company de exclusieve eventpartner geworden van VVN voor de uitvoering van haar landelijke en regionale evenementen. donderdag 15 april 2010, High Profile, Nathalie Bluiminck '
meer info


woensdag 14 april 2010

PVDD wil vleestaks van twee euro per kilo'

De Partij voor de Dieren wil accijnzen gaan heffen op vlees. Het gaat om twee euro per kilo. De plannen staan in het concept-verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni. Dat meldt Teletekst. De Partij voor de Dieren zoekt naar een radicale manier waarop de overheid omgaat met duurzaamheid en denkt deze gevonden te hebben in het heffen van accijnzen op vlees.Volgens de PVDD moeten burgers worden geconfronteerd met de keuze en de gevolgen van hun consumptiepatroon. Naast accijnzen op vlees is het afschaffen van de intensieve veehouderij een van de speerpunten van de partij. De vleestaks moet volgens de PVDD de staat jaarlijks 1,4 miljard euro opleveren. Een deel van dit geld moet volgens de partij worden gebruikt voor de financiering van de afschaffing van de btw op biologische producten. woensdag 14 april 2010, Richard Kok '
meer info


zaterdag 10 april 2010

Geen goede communicatie, geen evenement'

Grote evenementen waarbij de communicatie tussen hulpverleners niet goed is geregeld, zouden geen vergunning van de gemeente moeten krijgen. Daarop drong de Tweede Kamer donderdag aan bij staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken). Van de bewindsvrouw kan dit vast worden gelegd in een leidraad voor gemeenten. Vorig jaar haperde C2000, de mobiele communicatie voor onder meer politie, brandweer, ambulances en marechaussee, bij de strandrellen in Hoek van Holland. De Kamer kon zich vinden in een aantal voorstellen van Bijleveld om het systeem te verbeteren, maar wil ook dat de vergunningverlener zijn verantwoordelijkheid neemt als niet zeker is dat de communicatie goed is geregeld.Bij evenementen zou er een mobiele mast bijgeplaatst kunnen worden om C2000 goed te laten werken. Daarvan zijn er nu drie en er komen ook nog drie mobiele masten bij.Op zestig plaatsen waar nu onvoldoende dekking van het netwerk is, zullen de komende twee jaar versneld extra masten komen of worden andere technische maatregelen genomen. Dit kost 50 miljoen euro. Dat geld heeft Bijleveld nog niet bij elkaar. De Kamer is bang dat door uitbreiding van het systeem ook de politie op hogere kosten wordt gejaagd, terwijl veel korpsen nu al de eindjes nauwelijks aan elkaar kunnen knopen.Bijleveld stelde dat investeringen in de masten voor rekening van het ministerie zijn, maar dat het onderhoud op het bordje van de gebruikers ligt. Ze waarschuwde dat ''botje bij botje gelegd moet worden'' om geld te vinden, maar beloofde zo weinig mogelijk naar de politie te kijken. vrijdag 09 april 2010, ANP, Vivie Brandligt '
meer info


dinsdag 6 april 2010

Helft jongeren wil gezonder eten'

Van de jongeren tussen de 20 en 29 jaar wil meer dan de helft gezonder gaan eten. Het gaat om jongeren die minder vaak zelf koken en vaker naar de snackbar gaan. Maar liefst 54 procent van hen geeft aan de wens te hebben hun eetgewoonten te verbeteren. Deze jongeren eten vaker voor de televisie of achter de computer dan andere Nederlanders dat doen, en slaan vaker dan gemiddeld het ontbijt over. Slechte eetgewoontesDe jongeren uit de onderzochte groep willen graag gemakkelijk beschikken over praktische tips om van hun slechte eetgewoontes af te komen, bij voorkeur via internet. Bovenstaande blijkt uit onderzoek onder 1.080 Nederlanders, uitgevoerd door bureau GfK in opdracht van het Voedingscentrum. dinsdag 06 april 2010, Voedingscentrum, Nathalie Bluiminck '
meer info


Maandag gezond, vrijdag snackdag'

Hoe later in de week en hoe later op de dag, des te ongezonder wordt het eetgedrag van consumenten. Uit onderzoek blijkt dat de consument vooral aan het slot van de werkweek en overdag na zessen extreem vatbaar is voor de verleiding van ongezonde producten Dit blijkt uit onderzoek naar het snackgedrag van Nederlanders dat is uitgevoerd door Theo Benos en Anne Klesse, verbonden aan van de universiteit van Maastricht. Uit het onderzoek komt naar voren dat snackbars, cateraars, tankstations en andere verkooppunten van snacks met name op maandagen extra verantwoorde tussendoortjes verkopen zoals fruit of granenrepen, omdat consumenten de week gezond willen beginnen. Snacken op vrijdagNaarmate de week vordert, ebben de goede voornemens bij veel mensen weer weg. Op vrijdag worden er verhoudingsgewijs veel ongezonde snacks verkocht. Een van de betrokkenen bij het onderzoek raadt ondernemers aan bij deze uitkomsten aan te sluiten door maandag de aandacht te vestigen op het gezonde aanbod en vrijdag het 'verwenaanbod' in de schijnwerpers te zetten. De consument kiest ook na zes uur 's avond sneller naar een verwensnack dan naar fruit of andere gezond geachte tussendoortjes. dinsdag 06 april 2010, Nathalie Bluiminck '
meer info


'Weg met het personeelsrestaurant'

Het wordt tijd voor het 'nieuwe lunchen'. Weg met de dure en massale personeelsrestaurants. Weg met het eindeloze assortiment. Dat zegt Hayk Simons, directeur van HTC Advies Horeca Recreatie Catering. Simons plaatst zijn opmerking in een column in Factomagazine. Daarin gaat hij in op de toekomst van de bedrijfsrestaurants in ons land. Simons spreekt van het nieuwe lunchen.Weg met de dure en massale personeelsrestaurants die slechts twee uur per dag worden gebruikt. Weg met dat eindeloze assortiment, schrijft Simons.Volgens Simons vormen kleine outlets met uitgebreide openingstijden de toekomst, waar medewerkers snel een keuze kunnen maken uit kwalitatief en verantwoord lekker, op een moment waarop zij trek hebben.Ook de plaats waar de lunch wordt genuttigd, verandert. Simons: 'Op de werkplek of buiten, tijdens een wandeling met collega's'. vrijdag 02 april 2010, Richard Kok
meer info


Sodexo loopt weg bij Albron en Compass

Sodexo Nederland is en blijft de grootste cateraar van Nederland. De marktleider heeft het gat met nummer twee Albron en nummer drie Compass Group Nederland vergroot. Dat blijkt uit de eerste cijfers van de Catering Top-20, die binnenkort verschijnt. Cateraar Sodexo zag in 2009 de omzet met vijf miljoen stijgen tot 365 miljoen euro. Nummer twee Albron moest vijftien miljoen euro inleveren en zakte terug naar 253 miljoen euro omzet per jaar. Compass ging van 259 miljoen euro omzet in 2008 naar 245 miljoen euro vorig jaar.Dat blijkt uit de top-20 van grootste cateringbedrijven samengesteld door Misset Catering. Volgende week vrijdag 9 april verschijnt de complete top-20 met uitgebreide cijfers en analyses in het blad.Ondanks dat de eerste drie posities in de Catering Top-20 onveranderd blijft, zijn er in de gehele top-20 de nodige verschuivingen zichtbaar. De hekkensluiter in de ranglijst is nog altijd goed voor 8 miljoen euro cateringomzet per jaar.TipNeem nu een abonnement op Misset Catering vrijdag 02 april 2010, Richard Kok
meer info