dinsdag 29 juni 2010

'Opdrachtgever ook debet aan dure lunch''

De sterk gestegen prijzen in het bedrijfsrestaurant zijn schadelijk voor het imago van bedrijfscateraars. Dat vindt Bob Hutten van bedrijfscateraar Hutten Catering in Veghel. Maar volgens hem zijn opdrachtgevers zeker ook debet aan de duurdere lunch. De eigenaar van Hutten Catering laat aan Misset Catering weten dat opdrachtgevers 'steeds minder bereid te betalen voor bedrijfsrestauratieve dienstverlening'. Dat leidt ertoe dat cateraars steeds vaker hun eigen broek moeten ophouden en dus commerciëler moeten cateren.'Een bedrijfscateraar kan in mijn beleving niet meer efficiënter. Hij moet het verdienen met het verrassen en verleiden van de consument. Daarbij komt dan ook nog dat bedrijfscatering vanwege regels van de overheid duurzamer moet zijn. Deze gaat dan meer betalen.' SubsidiërenMaandag maakte het CBS bekend dat de lunch in bedrijfsrestaurants in drie jaar tijd bijna een kwart duurder is geworden. Hutten zegt dat zo'n bericht 'natuurlijk schadelijk is voor het imago' van de bedrijfscatering. 'Anderzijds zal het ook het bedrijf c.q. de opdrachtgever schaden omdat die aan struisvogelpolitiek doet.' Volgens Hutten spreken directies naar hun werknemers namelijk niet altijd uit dat ze de lunch niet meer subsidiëren.'Het antwoord''Het antwoord moet dan ook worden gegeven door het bedrijf zelf. Die moet open en eerlijk vertellen dat de subsidie terugloopt en toegeven dat daardoor de bedrijfscultuur onder druk komt te staan. Het simpelweg meer geld uit de zakken kloppen van de gast, leidt tot minder bezoek aan het bedrijfsrestaurant en dus tot minder communicatiemogelijkheden voor de opdrachtgever. Het restaurant zal alleen nog bezocht worden door mensen die het willen en kunnen betalen.'ZiekteverzuimMinder bezoek aan het bedrijfsrestaurant kan volgens Hutten effect hebben op het ziekteverzuim, het verloop van het personeel en werving bij de opdrachtgever. Hutten (Business) Catering verzorgt verspreid over heel Nederland zo'n 90 bedrijfsrestaurants. Goed voor ruim 20 miljoen euro omzet. Hutten is ook columnist van Misset Catering. In zijn meest recente column snijdt hij bovengenoemd onderwerp al aan.Zie ook 'Prijzen in bedrijfsrestaurants maar negen procent verhoogd' Veneca: 'Bestedingen basislunch nauwelijks gestegen' Lunch in bedrijfsrestaurant fors duurder Oranje kijken: hartpatiënten mét cardiologen in bedrijfsrestaurant Partij voor de Dieren wil geen catering met paling Grote cateraars omarmen biologisch afbreekbare fles Earth Water WK-koorts heeft nog niet toegeslagen Hutten wil in drie jaar in omzet verdubbelen Effect Ik Kies Bewust-logo in bedrijfsrestaurant klein Kantinebaas beticht van oplichting voor 867.000 euro Mega-operatie voor Hutten Business Catering 'Rekening rijden biedt kansen voor cateraars' Opvouwbare broodtrommel dwarsboomt cateraars 165.408 keer steun voor bio zonder btw Broodtrommel en supermarkt winnen van bedrijfsrestaurant Ludieke actie bedrijfsrestaurant voor Serious Request Crisis laat lunchbesteding onberoerd Albron in restaurant Flevohuis Bedrijfsrestaurant dicht vanwege norovirus Bedrijfsrestaurant Verburg wordt proeftuin dinsdag 29 juni 2010, Bron: ANP/zibb.nl, Hans Schmeinck '
meer info


'Catering Nederlandse zorginstellingen erg professioneel''

Volgens Sean Carey, directeur van Campus Cuisine uit de VS is de maaltijdvoorziening in Nederland erg professioneel georganiseerd. De kwaliteit vindt hij hetzelfde. Groot verschil tussen Nederland en de Verenigde Staten (VS) noemt hij de externe cateraars. In Amerika wordt vrijwel geen gebruik gemaakt van externe cateraars voor zorginstellingen. De afstanden zijn te groot, waardoor het volgens Carey niet rendabel is om gebruik te maken van cateraars.Volgens hem zijn de kwaliteit van de maaltijden en de verschillende gastvrijheidsconcepten in de VS hetzelfde. De achterliggende financiering is echter wel anders geregeld.De directeur van Campus Cuisine, onderdeel van de Amerikaanse zorginstelling Cedar Sinai Park was in Nederland om te kijken hoe zijn collega's het eten en drinken hier organiseren. dinsdag 29 juni 2010, Food Hospitality, Inga Grievink '
meer info


Veneca: 'Bestedingen basislunch nauwelijks gestegen''

De Veneca herkent zich niet in de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die aangeven dat de lunch in het bedrijfsrestaurant de afgelopen drie jaar 24 procent duurder is geworden. Dat geeft de branchevereniging voor contractcateraars aan Misset Catering aan. 'Volgens onze cijfers zijn de bestedingen voor een basislunch nauwelijks gestegen.' De Veneca zegt niet op de hoogte te zijn van de details van het onderzoek van het CBS. Maar in de vrijgegeven cijfers 'herkennen wij ons niet', aldus de branchevereniging van contractcateraars. 'De bestedingen van een basislunch zijn volgens onze gegevens namelijk nauwelijks gestegen. Weliswaar heeft de melkprijs en de graanprijs een kostenverhogend effect gehad, maar de gemiddelde bedrijfsrestaurantbezoeker geeft nog vrijwel evenveel uit als in 2007.'De Veneca vervolgt: 'Traditioneel ligt de prijs van producten in een personeelsrestaurant ergens in het midden van die van de supermarkt en de horeca. Dat is ook logisch. In feite is het een 'horeca'voorziening die gesubsidieerd wordt door de werkgever. Deze subsidies lopen sinds een aantal jaren terug, en deze tendens is mede versterkt door de crisis. De inkomsten voor de cateringorganisatie zijn door het verminderen van de subsidie niet gestegen.' Gangbare productenDe branchevereniging legt in de discussie rond de gestegen prijzen in het bedrijfsrestaurant ook een link naar duurzamere catering. 'Biologische producten, producten met een eerlijk handel keurmerk (Fair Trade e.d.) en streekproducten zijn wel iets duurder dan de gangbare producten.' Het feit dat een cateraar vaker zijn broek zelf op moet houden én de eisen voor duurzamere (en dus duurdere) catering zijn ook al aangedragen door cateraar en Veneca-lid Bob Hutten. 'Verbeteren cijfers'Ook het assortiment van de bedrijfsrestaurants van de Veneca-leden zorgt ervoor dat een werknemer duurder uit is voor zijn lunch. 'Nieuwe concepten van cateraars, zoals bijvoorbeeld warme maaltijden of luxe gerechten, zijn steeds meer te vinden in de restaurants. De bezoeker van het bedrijfsrestaurant vindt dat nieuwe aanbod interessant en is bereid hiervoor te betalen.'Volgens de Veneca ligt het beeld omtrent de prijsverhogingen genuanceerd. De branchevereniging zegt dat er contact is geweest met het statistische instituut. De Veneca gaat het CBS zelfs helpen met het cijferwerk. 'Veneca zal CBS van nadere informatie voorzien zodat daarmee haar statistische berichtgeving kan worden verbeterd.'Zie ook 'Prijzen in bedrijfsrestaurants maar negen procent verhoogd' 'Opdrachtgever ook debet aan dure lunch' Lunch in bedrijfsrestaurant fors duurder Oranje kijken: hartpatiënten mét cardiologen in bedrijfsrestaurant Partij voor de Dieren wil geen catering met paling Grote cateraars omarmen biologisch afbreekbare fles Earth Water WK-koorts heeft nog niet toegeslagen Hutten wil in drie jaar in omzet verdubbelen Effect Ik Kies Bewust-logo in bedrijfsrestaurant klein Kantinebaas beticht van oplichting voor 867.000 euro Mega-operatie voor Hutten Business Catering 'Rekening rijden biedt kansen voor cateraars' Opvouwbare broodtrommel dwarsboomt cateraars 165.408 keer steun voor bio zonder btw Broodtrommel en supermarkt winnen van bedrijfsrestaurant Ludieke actie bedrijfsrestaurant voor Serious Request Crisis laat lunchbesteding onberoerd Albron in restaurant Flevohuis Bedrijfsrestaurant dicht vanwege norovirus Bedrijfsrestaurant Verburg wordt proeftuin dinsdag 29 juni 2010, Bron: ANP/zibb.nl, Hans Schmeinck '
meer info


'Prijzen in bedrijfsrestaurants maar negen procent verhoogd''

Naar aanleiding van de berichtgeving rondom de fors duurder geworden lunch in het bedrijfsrestaurant doen cateraars ook onderzoek naar eigen handelen. Zoals Vitam Catering n Schijndel. 'Wij hebben onze prijzen in totaal met maximaal negen procent verhoogd'. Dat laat directeur Vitam Catering Carla van Lingen na vragen van Misset Catering weten. 'Vitam Catering heeft naar aanleiding van de berichtgeving haar eigen handelen gecontroleerd. We hebben vastgesteld dat wij ons niet herkennen in een exorbitante prijsverhoging over de periode mei 2007 tot en met mei 2010.'In die periode is de prijs voor een lunch in het bedrijfsrestaurant met 24 procent gestegen, maakte Misset Catering op basis van cijfers van het Central Bureau voor de Statistiek maandag bekend. In de bedrijfsrestaurants van Vitam namen de prijzen voor eten en drinken niet zo'n hoge vlucht. InkoopsprijsverhogingVan Lingen: 'Onze verkoopprijzen zijn in totaal met maximaal negen procent verhoogd, maar dit is op slechts 60 procent van alle verkoopprijzen toegepast. In 2010 is zelfs geen verhoging doorgevoerd.' De cateringdirecteur gaat nog dieper op de cijfermaterie in. 'Deze verhoging van negen procent betreft een doorberekening van de door de leveranciers aan Vitam doorberekende inkoopprijsverhoging en wordt op 1 januari van het jaar verwerkt. Tussentijdse aanpassingen komen slechts bij hoge uitzondering voor.'InflatieOok trekt Van Lingen de vergelijking van het CBS met de inflatie in twijfel. 'Deze vergelijking is naar onze mening niet helemaal terecht, aangezien prijsfluctuaties op productniveau voortkomen uit oogstopbrengsten of de olieprijs bijvoorbeeld, maar in het verleden zijn wij ook geconfronteerd met de effecten van koffieoorlogen en graan- en cacaotekorten, die de inkoopprijs fors opvoerden.' En die afhankelijkheid van prijzen voor grondstoffen of producten is nog steeds gaande, geeft Van Lingen met een voorbeeld aan. 'Nog maar recent zijn wij in kennis gesteld van het feit dat de prijs van de sinaasappelsap fors verhoogd zal worden. Dit als gevolg van de verhouding dollar, euro, maar ook vanwege het samengaan van de nummer 2 en 3 in Brazilië.' Zie ook Veneca: 'Bestedingen basislunch nauwelijks gestegen' 'Opdrachtgever ook debet aan dure lunch' Lunch in bedrijfsrestaurant fors duurder Oranje kijken: hartpatiënten mét cardiologen in bedrijfsrestaurant Partij voor de Dieren wil geen catering met paling Grote cateraars omarmen biologisch afbreekbare fles Earth Water WK-koorts heeft nog niet toegeslagen Hutten wil in drie jaar in omzet verdubbelen Effect Ik Kies Bewust-logo in bedrijfsrestaurant klein Kantinebaas beticht van oplichting voor 867.000 euro Mega-operatie voor Hutten Business Catering 'Rekening rijden biedt kansen voor cateraars' Opvouwbare broodtrommel dwarsboomt cateraars 165.408 keer steun voor bio zonder btw Broodtrommel en supermarkt winnen van bedrijfsrestaurant Ludieke actie bedrijfsrestaurant voor Serious Request Crisis laat lunchbesteding onberoerd Albron in restaurant Flevohuis Bedrijfsrestaurant dicht vanwege norovirus Bedrijfsrestaurant Verburg wordt proeftuin dinsdag 29 juni 2010, Hans Schmeinck '
meer info


Zwarte cross investeert in food'

Het Zwarte Cross festival 2010 heeft afspraken met een groot scala aan leveranciers. Daarmee wil het festival bezoekers méér en kwalitatief betere keuzes geven op gebied van food. Zwarte Cross werkte al samen met onder andere Unox en Ola. Nu werken ze ook samen met Monster Energy Drink, van Dobben, Elite Salades & Snacks, New York Pizza, Swirl's, Aviko, Heinz, Pringles en Passoa. De organisatie vond het naar eigen zeggen tijd om stappen te maken in de ontwikkeling van de breedte van het assortiment. Daarnaast wilde organisator De FeestFabriek graag upgrading in het aanbod.Volgens directeur Hendrik Jan de Mari staan producenten te trappelen om mee te werken. 'De animo om mee te werken is groot vanwege het interessante volume en de mogelijkheden tijdens het evenement tot tailor-made en relevante (nationale) uitstraling. De Zwarte Cross wordt deze zomer voor de 14e keer georganiseerd. Vorig jaar waren er 132.000 bezoekers en werd het tot populairste festival gekozen. dinsdag 29 juni 2010, Inga Grievink '
meer info


vrijdag 25 juni 2010

La Place bestelt 50 ton biopatat voor events'

Iedere bezoeker van een evenement of festival waar La Place dit seizoen catert zal het merken. Er wordt biologische patat geserveerd. La Place bestelde maar liefst 50.000 kilo bio-frites. Qua inkoop duurder, maar door het megavolume kon een lagere prijs worden bedongen. De vraag naar biologische frites werd twee jaar geleden al gesteld door de eventorganisatoren Mojo en Loc7000, die al jaren samenwerken met La Place. 'Destijds konden wij nog geen geschikte leverancier vinden', legt Angelo Mans, rayonleider La Place catering & events, aan Misset Catering uit als hij met Patricia da Silva (manager catering & events) samen van de frites geniet. (foto 1 + 2)Die leverancier werd onlangs wel gevonden. McCain Foods Holland levert nu de grote hoeveelheid patat. 'En dan te bedenken dat we oorspronkelijk 110 ton wilden hebben. Na strenge controle door McCain werd dat uiteindelijk 50 ton.', aldus Mans. 'Met deze order zijn tienduizenden euro's gemoeid.'Sarpo MiraDat zou volgens Mans genoeg moeten zijn voor de evenementen en festivals die Mojo en Loc organiseren en waar La Place catert. De bio-frites werden onder meer geserveerd op het Koninginnedag-feest in Amsterdam, onder meer Lowlands volgt nog.Albert-Jan Smelt, National Key Account Manager van McCain: 'De gebruikte biologische aardappel is van het ras Sarpo Mira. Deze aardappelen zijn SKAL gecertificeerd. Ook de fabriek in Lewedorp in Zeeland is gecertificeerd voor de productie van biologische frites.'MargeEn dan wenste La Place ook nog eens frites van 14 millimeter in plaats van de meer voorkomende negen millimeter. 'Frites van 14 millimeter blijven langer warm, vandaar', licht Mans toe. Volgens hem is de inkoopprijs van biologische aardappelen/frites hoger. 'Maar door het grote volume kunnen we een korting bedingen. Zo houden we ook onze marge op peil.' La Place heeft het grammage iets aangepast omdat het de prijs per puntzak niet wil verhogen. Mans: 'Of we meer frites verkopen omdat ze biologisch zijn? Nee, de consument vindt vooralsnog prijs belangrijker.'MegafriteusesOm aan de grote vraag (Mans: 'Frites groeit nog steeds in afzet en omzet') naar patat op events te kunnen voldoen wordt onder meer gebakken in megafriteuses. 'Iedere volle friteuse levert binnen vier minuten 7,5 kilo patat op.' (foto's 3 t/m 8) Naast frites worden gezondere producten als fruit, brood en quiches op events steeds populairder. Bovendien legt La Place zich meer en meer toe op biologisch en duurzaam. Zo worden op de events waar La Place actief is de uitsmijters al bereid met biologische eieren. Fotoreportage biopatat La Place Waardering (0) 0 reacties var viewer = new ImageViewer("imgContainer","win3"); viewer.setTemplate("Foto {current} van {total}","pageNumber1"); viewer.setTemplate("{info}","pageNumber2"); 12345678910 Nieuwe naam en huisstijl Frans Kragtwijk Party Service Oseven legacy partner Chio Cateraars verzorgen mega evenementen Partners ondersteunen jubileum partycateraar Maison van den Boer stapt in bedrijfscatering Wentink Events naar RTL Nederland Arjan van Dijk weer partner Cirque du Soleil Cateraar onderuit in rechtszaak tegen FC Twente Eventcateraar heeft last van oneerlijke concurrentie Bigfish: pop-up restaurants en catering vrijdag 25 juni 2010, Hans Schmeinck '
meer info


donderdag 24 juni 2010

Eugène de la Croix wil doorstart De Uithof'

Eugène de la Croix, voormalig general manager van het Palace Hotel in Noordwijk aan Zee, is een van de kandidaten om een doorstart te bewerkstelligen van het failliete sport- en evenementencentrum De Uithof in Den Haag. De la Croix laat weten het eerder dit jaar failliet verklaarde De Uithof graag weer op poten te zetten. Dat zou moeten gebeuren met de Haagse vastgoedondernemer Wout van Reenen, die al betrokken is bij De Uithof. De la Croix spreekt van een oriënterende fase waarin hij zich nu bevindt.De Uithof is volgens De la Croix een moeilijk complex om te exploiteren. 'Het is een 24/7 bedrijf waar een ruim netwerk voor nodig is om het exploitabel te krijgen. Sales en marketing zijn hierbij heel belangrijk.'FinancieringCurator Jurjen Lemstra laat in De Telegraaf weten dat er momenteel drie kandidaten zijn. Namen geeft hij niet prijs. De la Croix bevestigt tegenover MissetHoreca.nl dat hij er één van is.Vandaag is volgens De la Croix een belangrijke dag vanwege diverse gesprekken met betrokken partijen. Zo zijn er de verhuurder, brouwer Heineken en de curator waarmee afstemming moet plaatsvinden over een eventuele doorstart.De financiering is voor De la Croix geen probleem. De ondernemer beschikt volgens eigen zeggen over een groot netwerk van private investeerders. Veelal vermogende zakenmensen die 'niet meer vol in het zakenleven zitten maar wel willen meedraaien vanaf de zijlijn'. Financiering los krijgen bij banken is volgens De la Croix een onmogelijke zaak.KookerijVoor De la Croix is De Uithof een belangrijke schakel in een serie van bedrijven. Zo is hij sinds maart eigenaar van de kookstudio Kookerij in Noordwijk. De ondernemer denkt synergetische voordelen te kunnen behalen door nauw samen te werken tussen de bedrijven. Daarnaast heeft nog veel contact met het Palace Hotel waar hij enkele jaren de scepter zwaaide.Eugène de la Croix werkte eerder voor De Uithof. Daarnaast is hij een bekend gezicht in de event- en cateringbranche in Den Haag en omgeving. Zie ook De Uithof vraagt faillissement aan donderdag 24 juni 2010, Richard Kok '
meer info


dinsdag 22 juni 2010

'Duurzaam geen hype maar trend''

Duurzaam is geen hype, maar een trend. Dit zei minister Gerda Verburg maandag 21 juni tijdens een bijeenkomst over het duurzaam produceren van vlees en vis. De omzet van diervriendelijk geproduceerd vlees, kip en eieren is fors gestegen. De Veneca is een van de betrokken partijen die helpt bij het realiseren van de omzetstijging van duurzaam en diervriendelijk geproduceerd vlees, vis en eieren. Veneca hard gewerktMinister Verburg: 'Het is nu duidelijk: duurzaam is geen hype, maar een trend, waarvan ik de verwachting heb dat deze zich gestaag zal voortzetten. Ik hecht veel waarde aan de stijging waaraan alle partijen hard hebben gewerkt. Het slaat aan.'Minister Verburg sloot vorig jaar een convenant met verschillende brancheorganisaties en de Dierenbescherming om het aandeel diervriendelijker geproduceerd vlees, kip en eieren elk jaar met minimaal 15% te verhogen. Die doelstelling is gehaald. De Veneca, de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties, is een van de partijen die deelneemt aan het convenant 'Marktontwikkeling Verduurzaming Dierlijke Producten' van mei 2009. dinsdag 22 juni 2010, Nathalie Bluiminck '
meer info


Ondanks campagne, minder jongeren in contractcatering'

Werken in de contractcatering is onder jongeren niet populair. Vorig jaar steeg het aantal ouderen ten faveure van het jongere deel. En dat ondanks een op de jeugd gerichte campagne. Deze wordt dit jaar wel voortgezet. In totaal werden vorig jaar 16.841 werknemers in de contractcatering geteld. Tegen 17.332 in 2008 is dat bijna drie procent minder. Vooral ouderen zijn werkzaam in de branche die zich kenmerkt door catering bij bedrijven, in de zorg, het onderwijs en voor de luchtvaart.De leeftijdscategorie 40 tot 65 jaar zorgt voor ruim tweederde. Deze 69 procent (2009) is zelfs een procent hoger dan een jaar eerder. Dat ging ten koste van de categorie 21 tot 40 jaar, die dus 31 procent is. Veelzeggend: branchevereniging Veneca vermeldt geen leeftijdscategorie onder de 21 jaar.TopstageDe campagne van Veneca om jongeren te interesseren in de contractcatering te gaan werken lijkt niet geslaagd. De branchevereniging zet de campagne voor dit jaar wel gewoon door. In het kader van de Veneca Topstage worden 20 MBO-studenten (facilitaire dienstverlening) gezocht. Die moeten dan een stageopdracht uitvoeren bij een de Veneca-leden. De geselecteerde studenten maken zo kans op een studiebeurs van '‚¬ 6.000,-, 'bedoeld om je hele hbo-opleiding mee te betalen', zo is te lezen in de folder.ROC'sWellicht helpt deze in het nieuwe schooljaar op te starten campagne om contractcatering populairder te maken onder jongeren. Hoe komt het dat de contractcatering eigenlijk niet zo populair is onder jongeren?'Jongeren weten niet altijd dat contractcatering ook een leuke branche voor hun is en dat er toch ook grote dienstverbanden en voltijdsdienstverbanden mogelijk zijn, naast de kleinere dienstverbanden', antwoordt Veneca-secretaris Jos van Straten. 'Ook binnen ROC's merken wij dat contractcatering vaak onderdeel is van een andere opleiding, waardoor het minder opvalt als carrière mogelijkheid. We voeren gesprekken met het reguliere onderwijs om te kijken of contractcatering beter in het onderwijs gepositioneerd kan worden.' Minimagazine'Vorig jaar zijn we voorzichtig gestart met de introductie. Dit jaar komt er naast de folder ook een minimagazine uit dat onder scholen verspreid zal worden. De campagne start komend schooljaar, dus na de zomervakantie. De prijsuitreiking zal eind volgend schooljaar zijn.' Van Straten bespiegelt het grote aantal ouderen in contractcatering: 'Onze branche is altijd een interessante branche geweest voor mensen die niet rechtstreeks van school komen', 'Er zijn ook voor niet te hoog opgeleide vrouwen veel parttime banen mogelijk. Eenmaal werkzaam in de branche, vinden mensen het zo leuk, dat ze graag blijven. Dan wordt het personeelsbestand dus logischerwijs steeds een beetje ouder.'Zie ookDiscussiepunt: Hoe moet de Veneca verder? Albron definitief tien jaar bij Center Parcs Contractcateraars willen af van onbeperkte aansprakelijkheid Diefstal uit schoolkantine: 36 scholieren verdacht Veneca-cateraars lijden vier procent omzetverlies Eigen medewerkers geven Prorest een 7,3 Cateringpersoneel boekt succes in strijd tegen Albron Roest wint rechtszaak tegen Albron 'Praktische bezwaren tegen keurmerk gezonde schoolkantine' Partij voor de Dieren wil geen catering met paling Grote cateraars omarmen biologisch afbreekbare fles Earth Water Vraagtekens bij 'Alle schoolkantines gezond in 2015' Veneca lanceert digitale aanbestedingshulp Cateraar voldoet niet aan verwachting universiteit WK-koorts heeft nog niet toegeslagen Spa en cateraars komen met 'waterabonnement' Compass is de grootste in Duitsland Albron richt zich met nieuwe formule op kleine bedrijven Hutten wil in drie jaar in omzet verdubbelen Primeur: verse soep uit een automaat Ook aanbestedingen catering op nieuwe site dinsdag 22 juni 2010, Hans Schmeinck '
meer info


maandag 21 juni 2010

Green Key voor Grand Catering'

Grand Catering meldt met het behalen van de zilveren Green Key, in samenwerking met het Geldmuseum in Utrecht, een belangrijke mijlpaal. Niet alleen omdat het Geldmuseum het eerste museum in Nederland is dat het internationale keurmerk mag voeren, maar bovenal omdat hiermee alle locaties waar Grand Catering exclusief mag cateren voldoen aan hun duurzaamheidsambities, aldus de cateraar.De Green Key is een internationaal keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche op het gebied van milieu. Locatiemanager Adriaan Derksen van Grand Catering hierover: 'Zonder de grote inbreng van het Geldmuseum was het ons niet gelukt deze belangrijke erkenning te behalen. Een goed voorbeeld van hoe samenwerking tussen verschillende partners, duurzaamheid dichterbij brengt'.Het Geldmuseum is gevestigd in het monumentale pand van de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht en is sinds de heropening in 2007 een succesvolle meeting- en congresorganisatie. maandag 21 juni 2010, Richard Kok '
meer info


Oseven legacy partner Chio'

Cateraar Oseven is Legacy partner geworden van het paardensport evenement Chio. Dit evenement werd dit jaar voor de 62ste keer gehouden in het Kralingse Bos nabij Rotterdam. Oseven behoort nu tot de selecte groep sponsoren die Chio ondersteunen bij haar beleid en strategie. Het meerjarig contract is ondertekent op 31 mei tijdens het Hippisch Havengala. Noud van den Boer, CEO van Koninklijke van den Boer Groep en Erwin Verschoor, algemeen directeur Oseven, hebben beiden hun handtekening gezet. Chio is het grootste internationale outdoor paardensportevenement van Nederland. Chio omvat landenwedstrijden voor zowel springen als dressuur. Zie ook: Oseven stelt Miranda Hesselmans aan Partycateraar in mineur; ontslag 40 werknemers Oseven ontvangt 50.000 gasten op tennistoernooi Jonnie Boer maakt voor Oseven menu Dinnershow Oseven: 'Prima relatie met The Entertainment Group' Oseven catert HISWA in IJmuiden Cateraar Oseven actief bij EK Hockey Nieuwe field accountmanager voor Oseven Oseven caterde 50.000 gasten tennistoernooi Den Blijker Proof! van start Eigen magazine voor jarige partycateraar Oseven Oseven en Den Blijker starten cateringbedrijf Van den Boer opent nieuwe toplocatie Partycateraar trekt zich terug uit Awards Sodexo sluit aan bij Young Colfield Nieuwe sales manager Oseven Nieuwe eventlocatie Koninklijke Van den Boer Oseven herstructureert organisatie Oseven huiscateraar in 'Van Nelle' Oseven groots op tennistoernooi Ahoy maandag 21 juni 2010, Nathalie Bluiminck '
meer info


vrijdag 18 juni 2010

Oranje kijken: hartpatiënten mét cardiologen in bedrijfsrestaurant'

Hartpatiënten kunnen zaterdag in het Atrium Medisch Centrum in Heerlen onder toezicht van een cardioloog en een verpleegkundige naar Nederland-Japan kijken. Speciaal voor deze WK-voetbal wedstrijd wordt in het bedrijfsrestaurant een voetbalhoek ingericht. Het ziekenhuis komt hiermee tegemoet aan een wens van de cardiologen bij Atrium. Uit Duits onderzoek is gebleken dat tijdens het WK in 2006 vier keer zo veel mensen dan anders met hartproblemen in het ziekenhuis terechtkwamen. Met name als Oranje verder opschuift in de rondes en de wedstrijden meer beladen worden, zouden hartpatiënten baat kunnen hebben bij snelle hulp bij hartproblemen. vrijdag 18 juni 2010, Bron: ANP, Hans Schmeinck '
meer info


Cateraars verzorgen mega evenementen'

Enkele partycateraars hebben laten zien tot welke prestaties zij (en hun collega's) in staat zijn. Enkele mega evenementen sprongen in het oog. Het zogeheten AmsterdamDiner voor het Aids Gala en een feestmaal midden op het veld van de Arena. Om met de eerste te beginnen. Voor de 18e keer vond onlangs in de Heineken Music Hall het AmsterdamDiner plaats, ook wel bekend onder de naam 'Aids Gala'. Partycateraar Verhaaf serveerde een diner voor 1.200 aanwezige gasten, ofwel een absoluut uitverkocht huis.Verhaaf kreeg steun van maar liefst 200 vrijwilligers. De opbrengst van ruim '‚¬ 700.000 voor het Aids Fonds overtrof volgens Verhaaf alle verwachtingen, want ruim '‚¬ 150.000,- hoger dan vorig jaar. Het geld wordt gebruikt om een volwaardige kliniek neer te zetten op de campus van de Universiteit van Maputo in Mozambique. SterrenrestaurantOp een steenworp afstand werd enkele dagen eerder een copieus diner op het midden van de grasmat van de Arena verzorgd. Cateraars hier: Van der Loo Party & Business Events en Maison van den Boer. 'Voor een gemeenschappelijke opdrachtgever toverden wij het veld om in een geweldig sterrenrestaurant voor ruim 650 gasten voor het Stars Gala, waar de winnaars van een langlopend prestatieproject de meest prominente plaatsen innamen', meldt Ana-Maria Lourenco van Van der Loo.Meer event- en partycatering: Broodjes Express praat met Food on Tour Partners ondersteunen jubileum partycateraar Maison van den Boer stapt in bedrijfscatering Wentink Events naar RTL Nederland Arjan van Dijk weer partner Cirque du Soleil Cateraar onderuit in rechtszaak tegen FC Twente Eventcateraar heeft last van oneerlijke concurrentie Bigfish: pop-up restaurants en catering Verhaaf presenteert nieuw cateringconcept Grand Catering en Compass samen in partycatering vrijdag 18 juni 2010, Hans Schmeinck '
meer info


Contractcateraars willen af van onbeperkte aansprakelijkheid'

'Onbeperkte aansprakelijkheid is een irreële eis die zelfs gezonde bedrijven ('€¦) tot een faillissement zou kunnen brengen'. Aldus Veneca-voorzitter Hans Rijnierse onlangs. De contractcateraars willen van deze 'onbeperkte aansprakelijkheid' af. Jos van Straten, secretaris van de Vereniging van Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca), licht op verzoek van Misset Catering de uitspraken van Rijnierse (foto) toe. 'Onbeperkte aansprakelijkheid wordt soms als knock-out criterium toegepast. Dat wil zeggen dat als de cateraar dit niet accepteert, hij ook niet kan meedingen in de aanbesteding. Onbeperkt betekent ook echt onbeperkt. Dus wat ook de schadepost zal zijn, de cateraar kan ervoor aansprakelijk worden gesteld. Ook al is de opdracht niet eens zo fors. Dit gaat de redelijkheid te buiten. Het is gelukkig nog nooit tot een uitkeringszaak gekomen, en ook daarom is het onredelijk. 'Onverzekerbaar'Volgens Van Straten hebben inkopers aangegeven dat het middel door 'sommigen zonder er verder bij na te denken wordt ingezet'. 'Nu zij dat realiseren dat het wel erg ver gaat en dat het ook onverzekerbaar is voor de aanbiedende partij, zal het steeds minder voorkomen, vermoed ik.' Van Straten ziet niet alleen voor de cateringbranche problemen door de onbeperkte aansprakelijkheid: 'Inkoopmacht is vooral een risico voor kleinere organisaties. Niet alleen de cateringbranche heeft hier last van, ook vele andere branches lopen tegen dit probleem aan. Denk aan installateurs of architecten of ICT bedrijfjes.'Ze vervolgt: 'Als bijvoorbeeld de Rijksoverheid de inkoop van meerdere ministeries bundelt en er één opdracht van maakt, dan is de kans dat kleinere organisaties mee kunnen doen kleiner. Dat komt de concurrentie niet ten goede en zou ten onrechte - en ongewenst ook door de overheid - kunnen leiden tot een verkleining van de markt. Daar is niemand bij gebaat. Een ander gevaar van te grote inkoopmacht is dat de druk op prijzen versterkt wordt. De marges staan al langer onder druk en ongewenste effecten van gedwongen te lage prijzen is schadelijk voor dienstverlenende sectoren.'Zie ook Albron definitief tien jaar bij Center Parcs Diefstal uit schoolkantine: 36 scholieren verdacht Veneca-cateraars lijden vier procent omzetverlies Eigen medewerkers geven Prorest een 7,3 Cateringpersoneel boekt succes in strijd tegen Albron Roest wint rechtszaak tegen Albron 'Praktische bezwaren tegen keurmerk gezonde schoolkantine' Partij voor de Dieren wil geen catering met paling Grote cateraars omarmen biologisch afbreekbare fles Earth Water Vraagtekens bij 'Alle schoolkantines gezond in 2015' Veneca lanceert digitale aanbestedingshulp Cateraar voldoet niet aan verwachting universiteit WK-koorts heeft nog niet toegeslagen Spa en cateraars komen met 'waterabonnement' Compass is de grootste in Duitsland Albron richt zich met nieuwe formule op kleine bedrijven Hutten wil in drie jaar in omzet verdubbelen Primeur: verse soep uit een automaat Ook aanbestedingen catering op nieuwe site Avenance eindelijk aan slag in 'flagship store' vrijdag 18 juni 2010, Hans Schmeinck '
meer info


Albron definitief tien jaar bij Center Parcs'

Vanaf vrijdag 18 juni verzorgt Albron alle restauratieve voorzieningen in zo'n 80 outlets in de Nederlandse parken van Center Parcs en Sunparks. Door ondertekening van het tienjarig contract, op donderdag 17 juni, is de samenwerking tussen beide partijen definitief. Al in oktober vorig jaar meldde Misset Catering dat de deal aanstaande was. Door de overeenkomst treden bijna 1.600 medewerkers in dienst van Albron. Op 1 oktober volgen de Belgische parken van Center Parcs met 20 outlets en ongeveer 300 medewerkers. De overgang zou volgens Albron's ceo Teun Verheij geen gevolgen hebben voor het personeel van de vakantiehuisjesaanbieder. Albron gaat 25 miljoen euro investeren in nieuwe horeca- en retail food formules in de parken. Met de overeenkomst zou de cateraar uit de Meern er 100 miljoen euro aan omzet bij krijgen. Zie ook Roest wint rechtszaak tegen Albron Onduidelijkheid over 'cateringstrijder' John Roest Cateringconflict naar Europees Hof Albron vernieuwt restaurant Erasmus Universiteit Albron nieuwe cateraar Erasmus Universiteit Albron scoort met Johannesburger Cateringpersoneel boekt succes in strijd tegen Albron Roest wint rechtszaak tegen Albron Grote cateraars omarmen biologisch afbreekbare fles Earth Water Albron richt zich met nieuwe formule op kleine bedrijven Cateringpersoneel bij 'klasse van werkende armen' Albron opent honderdste kookdame JCS en Prorest gaan hard in Catering Top-20 vrijdag 18 juni 2010, Hans Schmeinck '
meer info


dinsdag 15 juni 2010

Albron scoort met Johannesburger'

Albron doet goede zaken met de Johannesburger, een rundvleesburger met voetbalbroodje en Zuid-Afrikaanse peppadewsalsa. Op maandag, toen de wedstrijd Nederland-Denemarken werd gespeeld, zijn er duizenden van verkocht, meldt de cateraar. De Johannesburger wordt tijdens speeldagen van Oranje tijdens het WK-voetbal in bedrijfsrestaurants van Albron verkocht. Cateraars zijn vrij om de burger ook op dagen wanneer Oranje niet speelt, te verkopen.Volgens Wim Overdevest, manager Good Food van Albron, zijn maandag al duizenden Johannesburgers verkocht. 'Het broodje heeft de vorm van een voetbal. Het is een lekkere rundvleesburger met een Zuid-Afrikaanse peppadewsalsa', aldus Overdevest. dinsdag 15 juni 2010, Richard Kok '
meer info


Arjan van Dijk weer partner Cirque du Soleil'

Arjan van Dijk Groep wordt opnieuw de partner van Cirque du Soleil. Het wereldberoemde circus komt ook dit jaar weer naar Nederland met een gloednieuwe show, Totem. Op 7 oktober gaat de show in Amsterdam in première. Als de samenwerking eind dit jaar weer ingaat, is het voor de vijftiende keer dat beide partijen de handen ineen slaan. Arjan van Dijk Groep neemt zowel de catering als de kaartverkoop van de hospitality- en groepsarrangementen voor haar rekening. 'Het is in voorgaande jaren gebleken dat deze arrangementen een zeer gewaardeerd instrument vormen voor onder andere relatiemarketing.'Voor groepen vanaf 20 personen zijn er hospitality-arrangementen beschikbaar. De gasten worden ontvangen in de Tapis Rouge: een lounge-achtige ambiance die een verlengstuk is van de omgeving van de show. Zie ook Award voor Arjan van Dijk Jaarbeurs Catering exploitant kasteel Gemert Arjan van Dijk Groep zoekt het ruime sop Bekendste eventbureau wederom Arjan van Dijk Arjan van Dijk Groep catert Wings & Wheels Nieuw concept Arjan van Dijk groep in Houten Jaarbeurs Catering: 'Crisis? Wij vallen aan!' 'Géén leegloop bij Arjan van Dijk Groep' Drie bekende cateraars ´smoelen´ totaal anders Speciaal 'Brabants gevoel' bij Arjan van Dijk Groep Jaarbeurs Catering neemt Arjan van Dijk Groep over Beursprijs voor stand Arjan van Dijk Arjan van Dijk Groep 'bekendste eventbureau' Partycatering Award: geen 3 maar 4 finalisten Vrijage Arjan van Dijk Groep en Jaarbeurs dinsdag 15 juni 2010, Nathalie Bluiminck '
meer info


Wentink Events naar RTL Nederland'

De Hilversumse evenementenorganisator Wentink Events is van Stage Entertainment Nederland, het bedrijf van Joop van den Ende, overgegaan naar RTL Nederland. Oprichter Frank Wenting blijft aan als algemeen directeur van het bedrijf. Ook de medewerkers gaan mee naar de nieuwe werkgever RTL. De overname wordt op 1 augustus afgerond, zo is de verwachting. Wentink Events staat bekend om de organisatie van grote evenementen, zoals Voetballer van het jaar en het KNSB Schaats Gala. RTL Nederland organiseerde de afgelopen drie jaar uiteenlopende evenementen en theatershows.Beide bedrijven gaan deze activiteiten samen uitbouwen. 'We willen onze krachten bundelen om het nog beter en leuker te doen', aldus een woordvoerder van RTL Nederland. Stage Entertainment Nederland wil zich meer gaan richten op musicals. dinsdag 15 juni 2010, Nathalie Bluiminck '
meer info


maandag 14 juni 2010

Minister: meer haring in de zee'

Minister Gerda Verburg (LNV) denkt dat na jaren van vermindering volgend jaar weer meer haring gevangen mag worden. 'Er is meer haring in de zee', zei zij zaterdag op vlaggetjesdag, de traditionele feestelijke opening van het haringseizoen in Scheveningen. 'De Hollandse nieuwe smaakt mij beter dan ooit', zei Verburg. Ze was niet alleen optimistisch dat het haringquotum volgend jaar omhoog kan, de minister wees er ook op dat voor het eerst alle haring die in Nederland verkocht wordt duurzaam is gevangen.De hoeveelheid haring die mag worden gevangen is de afgelopen jaren keer op keer gedaald; van 535 miljoen kilo in 2005 naar 164 miljoen kilo dit jaar. De visserijbiologen adviseren op 30 juni over het quotum voor volgend jaar, en de Europese visserijministers nemen daarover eind dit jaar een besluit. Verburg wees in haar toespraak wel op afspraken die inhouden dat het quotum slechts stapsgewijs omhoog mag. Dat wil zeggen dat er volgend jaar hoogstens 15 procent bij kan komen.De haringvissers denken dat het quotum met meer omhoog kan. Dick Parlevliet zei namens de Nederlandse redersvereniging: ,,De afgelopen jaren is al gebleken dat de bestandsschattingen van de biologen fouten bevatten. Het wordt daarom door de haringvissers niet reëel geacht om vast te houden aan de maximale fluctuatie van 15 procent van de quota. Met de minister van LNV en de Europese Commissieleden zal daarom nog een diepgaand gesprek moeten worden gevoerd alvorens aan het einde van het jaar tot de nieuwe quotavoorstellen in Brussel wordt besloten.''Slechts een klein deel van de Hollandse nieuwe wordt gevangen door Nederlandse vissers. Ook Schotse, Noorse, Deense en Zweedse vissers vangen de haring die hier verkocht wordt. Verburg wees erop dat inmiddels niet alleen de Nederlandse vissers, maar ook hun collega's uit de andere landen het zogeheten MSC-logo mogen voeren, dat bewijst dat de vis duurzaam is gevangen.Woordvoerder van de organisator van het evenement, Arie Kleijn, noemde vlaggetjesdag 2010 een succes. ,,Het loopt heel goed, het is prachtig evenementenweer, de zon schijnt en het is niet koud.'' Hij schatte dat er tussen de 250.000 en 300.000 mensen naar Scheveningen waren gekomen.Vorig jaar trok het feest ongeveer 300.000 belangstellenden. Tot de activiteiten in de Scheveningse haven behoren dit jaar onder meer een vlootschouw en optredens van shantykoren en van zangeres Astrid Nijgh en zanger Piet Veerman. Ook is er voor de vijfde keer het Nederlands kampioenschap viskisten bouwen gehouden. maandag 14 juni 2010, Vivie Brandligt '
meer info


zaterdag 12 juni 2010

Eventcateraar heeft last van oneerlijke concurrentie'

De duurzame eventcateraar Fair Food Company heeft als kernwaarden onder meer eerlijkheid en rechtvaardigheid. In de praktijk stuit de cateraar op minder eerlijke zaken. Het bedrijf uit Galder ondervindt steeds vaker oneerlijke concurrentie van goede doelen. Foto Don van Dalen 'Regelmatig zien we op muziekfestivals allerlei stichtingen die food en beverage als marketing tool omarmd hebben', zegt Machiel de Boer, mede-eigenaar van Fair Food Company. 'Ze delen, gratis of tegen kostprijs, cocktails en snacks uit. Gesteund door vrijwilligers, donateurs en vrienden bij de Postcodeloterij halen ze de muziekliefhebbers via catering binnen.'De Boer gruwt van deze handelswijze. 'De festivalbezoekers lopen vervolgens wel onze standjes met biologische en faire producten voorbij. Soms zou ik wel eens op het podium willen klimmen, de microfoon van de zanger af te pakken om het volgende lekker uit te schreeuwen; Make trade fair, ook in Nederland!' In de komende Misset Catering een uitgebreid verhaal over Fair Food Company. Lees ook de eerste column van De Boer.Meer event- en partycatering: Bigfish: pop-up restaurants en catering Verhaaf presenteert nieuw cateringconcept Grand Catering en Compass samen in partycatering Primeur eventcatering: munten vooraf online bestellen Maison catert tot in 2012 beroemde golftoernooien Partij voor de Dieren wil geen catering met paling Grote cateraars omarmen biologisch afbreekbare fles Earth Water WK-koorts heeft nog niet toegeslagen Jonnie Boer en Ron Blaauw genereren grote omzet met cateringtak Maison van den Boer verliest exclusief recht bij MECC vrijdag 11 juni 2010, Hans Schmeinck '
meer info


donderdag 10 juni 2010

Bigfish: pop-up restaurants en catering'

Bigfish is een nieuw bedrijf dat zich bezighoudt met evenementen, catering, concepten en communicatie. Mede-eigenaar is Mat Buitelaar bekend van Matz Catering en het restaurant Eten. Tweede compagnon is Camiel Vlasman. Hij is bekend van Peace in de Park en Hyper Hyper. De initiatiefnemers omschrijven zichzelf als 'verse vis.' Wij gaan buiten de gebaande paden en brengen sprookjes tot leven. Een van de plannen van Bigfish is het creëren van pop-up restaurants. Dit zijn restaurants met een beperkte houdbaarheidsdatum die op leuke verrassende plekken worden opgezet. Mat Buitelaar beschrijft zijn kookkunst als 'op maat gesneden en dus geen eenheidsworst, zodat het altijd aansluit bij het thema van het evenement.' Hij kookt met verse, biologische en eerlijke producten. donderdag 10 juni 2010, Nathalie Bluiminck '
meer info


Van Essen Catering familiebedrijf van het jaar'

In Amersfoort is Van Essen Catering uitgeroepen tot familiebedrijf van het jaar 2010. Ook Mercuur's traiteur & catering behoorde tot de vijf finalisten van de verkiezing. De jury zei over de winnaar: 'Van Essen Catering is een bedrijf waarin een 'samen de mouwen opstropen'-mentaliteit heerst. De vooruitstrevende en proactieve werkwijze geeft de onderneming een extra, bijzondere kwaliteit. Het enthousiasme waarmee men te werk gaat is groot en laat het bedrijf bruisen.'Het gaat hier om een regionaal initiatief van De Stad Amersfoort. Winnaar Van Essen Catering is nu tevens genomineerd voor de landelijke verkiezing van Familiebedrijf van het Jaar 2010. De winnaar daarvan wordt op donderdag 16 september bekendgemaakt.Zie ook Uitbreiding voor Van Essen Catering donderdag 10 juni 2010, Nathalie Bluiminck '
meer info


woensdag 9 juni 2010

Veneca-cateraars lijden vier procent omzetverlies'

De omzet van de Veneca-cateraars is in 2009 met vier procent gedaald. Werd in 2008 nog 1,23 miljard euro gehaald, vorig jaar was dat 'maar' 1,18 miljard euro. De pijn zat vooral in bedrijfs- en zorgrestaurants. Ook het aantal opdrachtgevers nam af, met 2,9 procent. Dat blijkt uit het Jaarbericht 2009 van de Veneca (Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties). De branchevereniging meldt dat haar contractcateraars met de totale omzet van 1,18 miljard euro terug zijn op het niveau van 2007. Vooral de omzet in de zorg (91,8 miljoen euro) bleef met min tien procent, zwaar achter. Ook in de bedrijfscatering (1 miljard euro) was een bovengemiddelde daling van vijf procent. De omzet in de onderwijssector (dik 85 miljoen euro) stak er met plus 12 procent met kop en schouders boven uit. Opvallend was dat het aantal opdrachtgevers in het onderwijs flink af nam, met 7,8 procent. Nog sterker was de daling bij instellingen, min 11,7 procent. En ook in de bedrijfscatering hadden de Veneca-cateraars vorig jaar minder opdrachtgevers; min 2,2 procent.Meer cijfers en ontwikkelingen bij de Veneca-cateraars in het komende nummer van Misset Catering. Verschijningsdatum: 29 juni. Zie ook Eigen medewerkers geven Prorest een 7,3 Cateringpersoneel boekt succes in strijd tegen Albron Roest wint rechtszaak tegen Albron 'Praktische bezwaren tegen keurmerk gezonde schoolkantine' Partij voor de Dieren wil geen catering met paling Grote cateraars omarmen biologisch afbreekbare fles Earth Water Vraagtekens bij 'Alle schoolkantines gezond in 2015' Veneca lanceert digitale aanbestedingshulp Cateraar voldoet niet aan verwachting universiteit WK-koorts heeft nog niet toegeslagen Spa en cateraars komen met 'waterabonnement' Compass is de grootste in Duitsland Albron richt zich met nieuwe formule op kleine bedrijven Hutten wil in drie jaar in omzet verdubbelen Primeur: verse soep uit een automaat Ook aanbestedingen catering op nieuwe site Avenance eindelijk aan slag in 'flagship store' Purmerendse school wint prijs Gezonde Schoolkantine Cateringpersoneel bij 'klasse van werkende armen' Minder kosten inflightcateraars door nieuwe Hygiënecode dinsdag 08 juni 2010, Hans Schmeinck '
meer info


Grand Catering en Compass samen in partycatering'

Partycateraar Grand Catering en facilitair dienstverlener Compass Group Nederland zijn begin deze maand een samenwerking aangegaan. Ze verzorgen vanaf nu samen de partycatering op locaties waar Compass Group actief is. Grand Catering is gekozen na een uitgebreide tenderprocedure, waarbij Compass Group vooral heeft gelet op inventiviteit, creativiteit, waarde toevoegen, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. DuurzaamheidAlgemeen directeur Grand Catering, Pieter Aalbers, over het duurzaamheidsbeleid: 'Door de samenwerking zal de partycatering van Compass Group klimaatneutraal worden uitgevoerd. Dat doen we door veel te werken met seizoensproducten, het energie- en watergebruik zo min mogelijk te houden en op logistiek gebied proberen zo efficiënt mogelijk te zijn. De resterende CO2-uitstoot compenseren we met hoogwaardige en gecertificeerde CO2-projecten. Ik ben trots op de samenwerking met Compass Group. We kunnen veel van elkaar leren op het gebied van duurzaamheid.'Zie ook WK-koorts heeft nog niet toegeslagen Compass is de grootste in Duitsland Eurest catert biologisch voor 'realistische prijs' JCS en Prorest gaan hard in Catering Top-20 Multiservicecontract Compass in Zaanstad Ook lunch wordt vaak overgeslagen Compass wil voor '‚¬ 100 mln acquireren Branchetoppers: 'Crisis tweede helft 2010 over hoogtepunt' 'Compass is op overnamepad' Rijnierse nog eens drie jaar voorzitter Veneca Staande ovatie voor personeel tijdens Veneca-diner Nationale Dag van Cateringmedewerker afgeslankt Nieuwe salesdirecteur bij Compass Group Baltus officieel pas 1 april 2010 weg bij Compass Algemeen directeur Compass Irene Baltus vertrekt Nieuw contract Eurest met NHTV Inzet bedrijfsrestaurants multifunctioneler ISO-certificaat voor Compass Group Ik Kies Bewust op eigen producten van Eurest Compass Group: verduurzamen dinsdag 08 juni 2010, Food Holland, Nathalie Bluiminck '
meer info


Verhaaf presenteert nieuw cateringconcept'

Verhaaf Party Catering presenteert een nieuw cateringconcept: Fishes Market. Het gaat hier om een samenwerking met Fishes. Fishes Market is de belichaming van alles waar Fishes voor staat. Eerlijke, zogeheten MSC gecertificeerde producten, altijd op een verantwoorde wijze gevangen en zo snel mogelijk na de vangst geleverd en vers gepresenteerd. Fishes Market verzorgt natuurlijk ook heerlijke vleesgerechten voor de gril. Fishes heeft zelf 4 eigen restaurants en vijf winkels in Nederland. De restaurants zitten in Amsterdam (2), Breukelen en Utrecht, De presentatie van Fishes Market vindt plaats op 20 juni bij de vaste locatie van Verhaaf, Taets Art Gallery in Zaandam. Taets Art Gallery is gevestigd in twee mooie rijksmonumenten aan het Noordzeekanaal.De kunst in de Gallery wordt verzorgd door radio presentator Ruud de Wild. dinsdag 08 juni 2010, Nathalie Bluiminck '
meer info


Topboerderij Lindenhoff lanceert snacklijn'

De bij sterrenrestaurants bekende biologische boerderij Lindenhoff in Baambrugge heeft een snacklijn gelanceerd. De boerderij voor de tophoreca heeft een deal gesloten een cateraar voor de levering van biologische snacks. Eigenaar Ben te Voortwis van Lindenhoff laat weten dat zijn bedrijf sinds kort kroketten, bitterballen, frikadellen, hamburgers en gehaktballen levert. 'Allemaal zonder e-nummers en de kroketten zonder maggie', aldus Te Voortwis.Met een cateraar heeft Lindenhoff een deal gesloten voor de levering van snacks. 'Tijdens de onderhandelingen zei de cateraar met onze prijzen te kunnen leven, behalve die van de frikadellen. Onze frikadel bevatten kalfsvlees en varkensvlees. In normale frikadellen zitten gemalen kippenkarkassen. Daar moeten wij normaal voor betalen bij het laten afvoeren'.' We hebben gezegd: dit is onze prijs en dat heeft de tegenpartij. Kies maar. En ze hebben gekozen voor die van ons', aldus Te Voortwis bij het duurzaamheidsdebat van de Association for Food and Beverage Managers (AF&BM) gehouden op zijn eigen boerderij. dinsdag 08 juni 2010, Richard Kok '
meer info


zondag 6 juni 2010

Gastvrijheidszorg Award naar Helmond en Weesp'

De Gastvrijheidszorg Award 2010 is dit jaar gegaan naar het Elkerliek ziekenhuis in Helmond en verpleeghuis Hogewey in Weesp. Vertegenwoordigers van de winnende zorgcentra kregen de award uit handen van Marcelis Boereboom, directeur-generaal van het ministerie van VWS. Een kleine tweehonderd zorginstellingen (44 ziekenhuizen en 150 verpleeg- en verzorgingshuizen) namen deel aan Gastvrijheidszorg met Sterren, een beoordelingssysteem voor de kwaliteit van eten, drinken, ambiance en gastvrijheid. Naast het oordeel van inspecteurs is ook het oordeel van cliënten meegenomen.Voor de prestaties van de deelnemers zijn nul tot vier sterren toegekend. Alle sterrenhuizen zijn vermeld in de Sterrengids Gastvrijheidszorg 2010, een soort Michelingids voor gastvrije zorg.Top tien verpleging en verzorging 1. Verpleeghuis Hogewey, Vivium Zorggroep, Weesp 2. Verpleeg- en reactiveringscentrum Myosotis, W.Z.C. IJsselheem, Kampen 3. WoonZorg - en Behandelcentrum Bloemkamp, Plantein, Bolsward 4. Bloemhof, Zorggroep Groningen, Ten Boer 5. Ouderencentrum Beek en Bos, Heythuysen 6. Judith Leysterhof, Rivas Zorggroep, Hardinxveld Giessendam 7. Zorgcentrum Meeuwenhof, Argos Zorggroep, Hoogvliet 8. De Hoge Hof, Stichting Samen Zorgen, Herveld 9. Zorgcentrum Bijsterstede, De Wever, Tilburg 10. Servicecentrum Het Laar, Tilburg Top tien ziekenhuizen 1. Elkerliek ziekenhuis, Helmond 2. Sint Maartenskliniek, Nijmegen 3. Ziekenhuis St Jansdal, Harderwijk 4. Máxima Medisch Centrum, Veldhoven 5. Máxima Medisch Centrum, Eindhoven 6. Sint Franciscus Gasthuis, Rotterdam 7. Diaconessenhuis, Leiden 8. Waterlandziekenhuis, Purmerend 9. Zuwe Hofpoort Ziekenhuis, Woerden 10. Deventer Ziekenhuis, Deventer Gastvrijheidszorg met Sterren is een initiatief van LOC Zeggenschap in Zorg, de belangenorganisatie van cliëntenraden in zorginstellingen, het Koksgilde Nederland, een vereniging van bijna 2400 koks, B+B Vakmedianet, uitgever van o.a. de bladen Gastvrije Zorg, Zorginstellingen, Zorg & Zeggenschap en de sterrengids. vrijdag 04 juni 2010, Richard Kok '
meer info


Maison catert tot in 2012 beroemde golftoernooien'

Organisator This Is Golf en Maison van den Boer hebben donderdag 3 juni hun handtekening gezet onder de contractverlengingen voor de verzorging van het KLM Open en het ABN AMRO Ladies Open tot en met 2012. 'Een goede partner als Maison van den Boer is essentieel voor de kwaliteit die we onze bezoekers, opdrachtgevers en relaties van onze sponsoren tijdens deze toernooien willen bieden', zegt Daan Slooter, toernooidirecteur van het KLM Open. Ook Jeroen Enzerink, algemeen directeur van Maison van den Boer, is zeer verheugd: 'Deze toernooien zijn onderdeel van de belangrijke European Tour en zijn het meest prestigieuze heren- en damesgolftoernooi van Nederland. De internationale uitstraling, de aantrekkingskracht voor bezoekers en de media-aandacht voor deze toernooien, bieden ons een goede gelegenheid om Maison van den Boer te promoten.'Het contract werd ondertekend aan de vooravond van de start van het ABN AMRO Ladies Open, dat van 4 tot en met 6 juni wordt gespeeld op Golfclub Broekpolder. Evenals voorgaande jaren verzorgt Maison van den Boer tijdens het ABN AMRO Ladies Open het VIP-gedeelte met het promodorp, de ABN AMRO Lounge en de ontvangstruimten van de sponsoren, zoals o.a. KLM, ABN AMRO, Deloitte en BMW. Daarnaast wordt ook gecaterd voor het publiek in de baan. 'Wij streven ernaar om haar contractpartners een allesomvattende hospitality-dienstverlening te bieden'€, aldus Enzerink. Het KLM Open wordt dit jaar gespeeld van 9 tot en met 12 september op de Hilversumsche Golfclub. (Op de foto van links naar rechts: Niels Markensteijn, managing partner This Is Golf, Jeroen Enzerink, Martijn van der Meulen, managing partner This Is Golf, Maarten van Rossum, operationeel manager Maison van den Boer en Daan Slooter)Meer event- en partycatering: Primeur eventcatering: munten vooraf online bestellen Partij voor de Dieren wil geen catering met paling Grote cateraars omarmen biologisch afbreekbare fles Earth Water WK-koorts heeft nog niet toegeslagen Jonnie Boer en Ron Blaauw genereren grote omzet met cateringtak Maison van den Boer verliest exclusief recht bij MECC Financiële ramp Griekenland raakt Griekse partycateraar zeer Partycateraar verzorgt 'grootste chef's table ooit' Niet-cateraar heeft catering-contract start Tour de France JCS en Prorest gaan hard in Catering Top-20 vrijdag 04 juni 2010, Hans Schmeinck '
meer info


Eigen medewerkers geven Prorest een 7,3'

De medewerkers van Prorest geven hun werkgever een 7,3 als rapportcijfer. Dat blijkt uit een medewerkerstevredenheidsonderzoek van de cateraar uit Schiedam. De opkomst van het MTO werd met 43,6 procent wel wat laag bevonden. 'Sinds het vorige onderzoek is Prorest met 50 procent gegroeid. Doordat bij een contractovername medewerkers doorgaans ook allemaal wisselen was het voor de helft van de medewerkers het eerste Prorest-MTO. Misschien dat daarom de opkomst ook tegenviel', meldt Prorest in haar eigen magazine Smakelijk. De 275 medewerkers die wel reageerden zijn over het algemeen erg positief over werken bij Prorest. 'Ze hebben plezier in hun werk, vinden dat ze veel verantwoordelijkheden krijgen, ervaren hun werk als nuttig, hebben het gevoel dat hun capaciteiten voldoende worden benut, vinden de werkdruk acceptabel en zijn dan ook niet op zoek naar een andere baan. Een mooie opsteker', aldus Prorest.Dat ook een aandachtspunt ziet. 'Als je 50 procent groeit en zoveel nieuwe medewerkers hebt, is het logisch dat je niet iedereen bereikt en dat er onduidelijkheid is over bijvoorbeeld zoiets als ontwikkelingsmogelijkheden. Betere communicatie is dan ook meteen een van de aandachtspunten.'Meer´Prorest´: WK-koorts heeft nog niet toegeslagen Nettowinst Prorest hoger dan overige onderdelen Facilicom JCS en Prorest gaan hard in Catering Top-20 Nieuwe commercieel directeur Prorest is 'beveiliger' Werknemers straks massaal aan halve kroket Vertrek commercieel directeur Prorest ´aderlating´ Omzetexplosie zorgt voor anticyclische groei Prorest Prorest adviseert eigen beheer restaurants Windmolens op dak hoofdkantoor Prorest Rijnierse nog eens drie jaar voorzitter Veneca vrijdag 04 juni 2010, Hans Schmeinck '
meer info


Primeur eventcatering: munten vooraf online bestellen'

Op het dit weekend te houden Intents Festival is een primeur op het gebied van eventcatering. Bezoekers kunnen hun munten via internet al bestellen. Timoco, specialist in e- en mobile ticketing, en PaySystems (van organisatiebureau Loc7000) zitten achter deze nieuwe ontwikkeling. De werkwijze van het zogeheten presale systeem is zeer eenvoudig. Samen met de online aankoop van een ticket koopt de bezoeker ook munten. Na betaling ontvangt de bezoeker een muntenticket met barcode. Op het Festival wordt de barcode handmatig of via de unieke muntautomaten van PaySystems gescand en worden de munten uitgekeerd. Kristian van Kalmthout van Intents Festival zegt hierover: 'De ervaring van de bezoeker staat altijd centraal wat een positief gevoel teweeg zal brengen. Dit is een uitgelezen kans om de bezoeker een extra service te bieden.'Timoco meldt: 'Met dit systeem laten we zien dat naast innovatieve producten als e- en mobile ticketing het bedrijf steeds verder blijft ontwikkelen om de organisator en bezoeker van alle gemakken te voorzien.' PaySystems van Loc7000 levert betaalsystemen van ontwerp tot uitvoering en 'is onlosmakelijk verbonden met efficiënte publiekscatering afgestemd op doelgroep en locatie van een evenement', zoals het bedrijf in Lochem het zelf omschrijft. PaySystems is o.a betrokken bij Lowlands, Extrema Outdoor, GelreDome, het North Sea Jazz Festival, ID&T en diverse voetbalstadions.Meer event- en partycatering: Maison catert tot in 2012 beroemde golftoernooien Partij voor de Dieren wil geen catering met paling Grote cateraars omarmen biologisch afbreekbare fles Earth Water WK-koorts heeft nog niet toegeslagen Jonnie Boer en Ron Blaauw genereren grote omzet met cateringtak Maison van den Boer verliest exclusief recht bij MECC Financiële ramp Griekenland raakt Griekse partycateraar zeer Partycateraar verzorgt 'grootste chef's table ooit' Niet-cateraar heeft catering-contract start Tour de France JCS en Prorest gaan hard in Catering Top-20 vrijdag 04 juni 2010, Hans Schmeinck '
meer info


donderdag 3 juni 2010

Roest wint rechtszaak tegen Albron'

Albron moet John Roest, die al jaren strijd voor de belangen van cateringmedewerkers die enkele jaren geleden over moesten gaan van Heinken naar Albron, weer werk aanbieden. Dat heeft de rechter bepaald. Roest was onlangs op non actief gesteld, aldus de lezing van de cateringmedewerker. Albron hield het op 'vrijgesteld van werkzaamheden met behoud van salaris'. De rechtbank van Utrecht besliste in een kort geding dat Albron binnen vijf dagen na betekening van het vonnis op 31 mei Roest weer werkzaamheden moet aanbieden. Dit op straffe van een dwangsom van 250 euro per dag met een maximum van 25.000 euro.Daarnaast veroordeelt de rechtbank Albron tot het betalen van de proceskosten van bijna 600 euro. Dat blijkt uit het vonnis waar de redactie van Misset Catering de hand op wist te leggen.John RoestRoest, die op www.bierkater.nl en www.cateringkater.nl centraal staat, werd mede buitenspel gezet naar aanleiding van uitspraken in Misset Catering en het Leidsch Dagblad. Albron wilde vastleggen dat Roest geen contact meer met de media mocht opnemen. Maar volgens de rechter is daar onvoldoende grondslag voor. John Roest wierp zich vijf jaar geleden op als woordvoerder van cateringmedewerkers bij het uitbesteden van de catering bij Heineken aan Albron. Volgens Roest waren de arbeidsvoorwaarden bij Heineken stukken beter dan nu bij Albron dat gebruik maar van de contractcatering cao. Roest, die ook actief is voor de vakbond FNV en OR-lid is bij Heineken in Amsterdam, vecht dit aan met juridische procedures. Tot zelfs aan het Europese Hof toe. UpdateReactie Albron: 'John Roest heeft in bovengenoemde rechtszaak informatie naar buiten gebracht in strijd met wat binnen Albron als goed werknemerschap wordt gezien. Ter voorkoming van verdergaande escalatie in de verhouding met deze werknemer, heeft Albron een afkoelingspoging ingesteld. Toetsing van de kwestie bij de rechtbank heeft geleid tot een beeld dat John Roest moet beseffen dat zijn handelen schadelijk kan zijn voor Albron en haar opdrachtgevers, maar dat zijn handelen, gelet op zijn lidmaatschap van de ondernemingsraad en zijn kaderlidmaatschap van de FNV, niet ernstig genoeg is om tot ontbinding van de arbeidsrelatie over te gaan. De rechter adviseert beide partijen het dispuut achter zich te laten en de relatie op goede voet voort te zetten om vergelijkbare situaties in de toekomst te voorkomen. Albron respecteert dit advies en heeft John Roest inmiddels weer van harte welkom geheten en zien af van verder juridische procedures.' Zie ook Onduidelijkheid over 'cateringstrijder' John Roest Cateringconflict naar Europees Hof donderdag 03 juni 2010, Richard Kok '
meer info


Sodexo gaat 62 gevangenissen cateren'

Sodexo heeft samen met Marfo een grote cateringklus te pakken. De cateraars gaan 62 gevangenissen in ons land cateren. Het gaat om een contract van 30 miljoen euro. Sodexo won onlangs met Marfo de tender voor het cateren van 62 gevangenissen, zo meldt De Telegraaf. Het gaat totaal om het cateren van 16.000 gevangenen. Met de opdracht zou 30 miljoen euro zijn gemoeid.Met een jaaromzet van 365 miljoen euro is Sodexo de grootste cateraar van Nederland. Gevolgd door Albron (253 miljoen euro) en Compass (245 miljoen euro). Dat blijkt uit de Misset Catering Top-20, de ranglijst met grootste cateraars van ons land. donderdag 03 juni 2010, Richard Kok '
meer info


Cateringpersoneel boekt succes in strijd tegen Albron'

De oud cateringmedewerkers van Heineken die een rechtszaak hebben aangespannen tegen hun huidige broodheer Albron hebben een enorm succes geboekt. De advocaat generaal van het Europees Hof heeft ten gunste van hen een uitspraak gedaan. Dat meldt FNV Bondgenoten. De vakbond startte al in 2005 met het cateringpersoneel een bodemprocedure tegen Albron. Dat had net de cateringafdeling van Heineken overgenomen. Hierdoor vervielen voor de medewerkers de Heineken-arbeidsvoorwaarden. Voor hen gold nu de minder gunstige CAO contractcatering.LoonlijstAlbron (maar ook Heineken) meent dat de Wet Overgang Onderneming (WOO) hier niet van toepassing was. Dit omdat de werknemers niet op de loonlijst stonden van de BV die Albron overnam. FNV Bondgenoten bestreed deze zienswijze. Daarin werd de bond donderdag in het gelijk gesteld door de advocaat generaal van het Europees Hof.FNV Bondgenoten: 'De vijftig werknemers waren officieel in dienst bij Heineken's personeels-BV. Maar volgens de advocaat-generaal is er wel degelijk sprake van overgang van onderneming bij de uitbesteding van de afdeling waar de werknemers feitelijk werkzaam zijn.''Opsteker'Volgens de bond is het is voor het eerst dat het Hof over deze kwestie oordeelt. 'Waarschijnlijk volgt eind dit jaar de uitspraak van het Hof, maar de conclusie van de advocaat-generaal is meestal een goede indicatie voor de uitkomst van de uitspraak', meldt de FNV. 'Indien het Hof de conclusie van de advocaat-generaal volgt kan een werkgever door een dergelijke constructie niet de bescherming ontduiken die werknemers genieten op grond van de wet en de EG-richtlijn bij overgang van onderneming. Dit zou een grote opsteker zijn voor de bescherming van de rechten van werknemers.' UpdateReactie Albron: 'In de langlopende kwestie van FNV Bondgenoten en John Roest tegen Albron over de overname van de voormalige cateringmedewerkers van Heineken, is vandaag door de advocaat-generaal van het Hof van Justitie een conclusie c.q. advies gevormd, wat inhoudt dat de richtlijn 'overgang van onderneming' op deze overname ook van toepassing is. De uitspraak van het Hof van Justitie wordt dit najaar verwacht. De uitspraak zal een dominante invloed hebben op de spelregels van uitbesteding in het algemeen en op deze zaak in het bijzonder. Het Europees Hof geeft advies aan het gerechtshof van Amsterdam, op basis van vragen vanuit Amsterdam in deze zaak. De uiteindelijke uitspraak gaat dus komen vanuit het gerechtshof van Amsterdam. Albron wacht de uitspraak af.'Zie ook Roest wint rechtszaak tegen Albron Onduidelijkheid over 'cateringstrijder' John Roest Cateringconflict naar Europees Hof donderdag 03 juni 2010 '
meer info


woensdag 2 juni 2010

'Praktische bezwaren tegen keurmerk gezonde schoolkantine''

Alle schoolkantines gezond in 2015. Dat is inhoud van de motie Vendrik die de Tweede Kamer heeft aangenomen. Enkele schoolcateraars vragen zich af of de motie uitvoerbaar en haalbaar is. Een keurmerk zou kunnen helpen. Een goed idee, zo zegt het Voedingscentrum, maar het stuit op 'praktische bezwaren'. Foto: Voedingscentrum De reactie van het Voedingscentrum komt nadat schoolcateraars aan Misset Catering hebben aangegeven dat er vraagtekens gezet kunnen worden bij de haalbaarheid van de motie. Van Leeuwen Catering op maat in Leidschendam pleit voor een keurmerk. Het Voedingscentrum vindt een keurmerk een goed idee, maar heeft ook praktische bezwaren. 'Het gebruik van een keurmerk vraagt om controle en daarvoor is extra capaciteit nodig', aldus woordvoerder Roy van der Ploeg. Het Voedingscentrum zegt gesprekken met cateraars te hebben om gezamenlijk uitgangspunten vast te stellen voor het bereiken van de motie die moet leiden dat alle schoolkantines gezond zijn in 2015. Van der Ploeg: 'Het Voedingscentrum heeft duidelijke richtlijnen voor een gezonde schoolkantine. Ze delen het assortiment in naar categorieën voorkeur, uitzondering en middenweg. De richtlijnen zijn gebaseerd op de Schijf van Vijf en de richtlijnen van de Gezondheidsraad.' Meer schoolcatering: Vraagtekens bij 'Alle schoolkantines gezond in 2015' Gezonde cateringactie in de schoolkantine Cateraar voldoet niet aan verwachting universiteit 'Red Bull verboden voor scholieren' Rouvoet stoort zich aan frietgeur op scholen Purmerendse school wint prijs Gezonde Schoolkantine Schoolcatering van Albert Heijn gewild in aandachtswijken Jamie Oliver: geen vertrouwen in beleidsmakers Vooruitstrevend restaurant voor Stenden hogeschool Vijf scholen azen op prijs Gezonde Schoolkantine woensdag 02 juni 2010, Hans Schmeinck '
meer info