donderdag 11 november 2010

'Maar één speciale dag doet de cateringmedewerker tekort''

Donderdag 18 november is de Nationale Dag van de Cateringmedewerker, georganiseerd door branchevereniging Veneca. Niet ieder lid doet mee, maar er doen ook juist niet-leden mee. Die hebben ook kritiek op de huidige opzet van het initiatief. Dat blijkt uit een rondvraag van Misset Catering onder bedrijfscateraars. Een kleinere speler als Leo op het werk! heeft zich niet aangesloten bij te doen aan de Nationale Dag van de Cateringmedewerker, die vorig jaar al in afgeslankte vorm verder ging.'Eén dag in het jaar zou geen recht doen aan onze teamleden die elke dag met plezier en passie de hardwerkende BV Nederland van een heerlijke lunch voorziet. Wij hebben er voor gekozen om vier maal per jaar onze mensen in het zonnetje te zetten.' BoodschappentasVan Ee legt uit hoe: 'Onze teamleden komen, elk kwartaal, in aanmerking voor een boodschappentas ter waarde van 25 euro.' Die is voor diegene die het best scoort op gast- en servicegerichtheid, persoonlijke verzorging en het naleven van de voedselveiligheid en administratieve richtlijnen.'Net als in de horeca wordt de waardering voor de teamleden snel duidelijk. Doe je net dat stapje extra, maak je net dat verschil dan wordt je elk kwartaal gewaardeerd. Zo hoort dat te zijn!', aldus Van Ee.VraagtekensVan Ee zet vraagtekens bij de huidige opzet van 'De Dag'. 'Alle begrip voor de aanpak, al is deze vanuit een traditionele en landelijke gedachte opgezet. Maar of alle medewerk(st)ers ook bereikt zullen worden betwijfel ik.'Volgens Van Ee moet er een 'echt gebaar' worden gemaakt naar cateringmedewerkers. 'Zij verdienen een passende waardering die hoort bij een dienstverlenende functie, vergelijk als in de horeca. Daar geven we toch ook een tip als we tevreden zijn over de service!' Te laatEen ander niet bij de Veneca aangesloten bedrijfscateraar doet wel mee, Van Lier. 'Dat doen wij al jaren', meldt directeur Rijnie Trip. 'Dit jaar krijgen onze medewerkers een mok met daarop de kreet: Catering Kanjer.'Ook wordt gevraagd op 18 november een speciale poster op te hangen. Trip heeft wel kritiek op organisator Veneca: 'Pas onlangs heeft die op haar site promotiemateriaal gezet. Wij hadden zelf al promomateriaal ontwikkeld.'AandachtDe branchevereniging promoot de dag verder met radiospots en bedankkaartjes die bezoekers van een personeelsrestaurant aan het cateringpersoneel kunnen geven. Trip: 'De radiospotjes zijn oké en de kaartjes ontvangen wij niet omdat wij geen Veneca-lid zijn. Die kaartjes zijn een leuk initiatief, maar ook hiervoor geldt: vroeger ontwikkelen.' Directeur Carla van Lingen van Vitam Catering, ook geen Veneca-lid: 'De spotjes en de kaartjes zijn wellicht meer een manier om aandacht voor de dag te vragen en gasten en klanten aan te moedigen een initiatief te nemen.'Vitam doet niet actief mee. 'Maar we laten het ook niet ongemerkt voorbij gaan. Onze medewerkers krijgen meestal een kleine verrassing. Uiteindelijk gaat het om persoonlijke aandacht op het juiste moment. Dat is wat verbindt en dat kun je niet in één dag verenigen.' Andere medewerkers Niet alle leden van de branchevereniging doen mee, zoals Appèl. 'We hebben vorig jaar besloten om niet meer actief aan deze dag deel te nemen. Wij hebben niet alleen medewerkers in de catering werken maar ook in andere dienstverlenende beroepen. Omdat Appèl daarin geen onderscheid wil maken hebben wij één dag in het leven geroepen waarbij alle medewerkers in het zonnetje worden gezet', aldus Ellen Jansen van Appèl.Bij een ander Veneca-lid, Compass, staan ook álle medewerkers in het zonnetje, zegt communicatiemanager Manon de Bood. 'Niet alleen onze cateringmedewerkers, maar ook de schoonmaak-, receptie- en andere medewerkers. Zij ontvangen deze dag een cadeautje. Wij vinden het heel belangrijk om onze medewerkers in het middelpunt te plaatsen. Dat doen wij niet alleen op deze dag, maar wij organiseren bijvoorbeeld ook een jubilarissendag. Alle collega's die 12,5, 25 of 40 jaar bij ons in dienst zijn, staan op die dag centraal. En natuurlijk zijn onze medewerkers niet alleen op deze speciale dagen belangrijk voor ons: wij realiseren ons goed dat wij niet zonder hen kunnen.'Taart etenVeneca-lid Albron neemt actief deel. 'We sturen onze collega's net als vorig jaar een leuke attentie. Daarnaast wordt het cateringteam op het hoofdkantoor in het zonnetje gezet met bloemen en taart eten met directieleden), dat doen we ook ieder jaar. Daarnaast gaan we ook op onze website een oproep plaatsen aan consumenten om vooral hun cateringdames en '€"heren een extra schouderklopje te geven op deze dag.'Ook ISS Catering Services heeft, 'zoals ieder jaar', een presentje klaar voor al haar medewerkers. 'Ook in deze tijden. Het presentje symboliseert de belangrijkheid van onze medewerkers voor de dienstverlening aan onze klanten en voor ons als organisatie. Het zijn tenslotte de cateringmedewerkers die, dag in dag uit, onze dienstverlening naar de klant uitdragen!', vertelt directeur Marten Poels enthousiast.'Twee miljoen stukjes liefde'Veneca vraagt ook via een persbericht om aandacht. 'Eten is liefde en dat vieren we op donderdag 18 november 2010. Directieleden in de keuken, een explosie van liefde op de werkvloer en een eet-drink-doe-streek-agenda gemaakt door cateringmedewerkers uit alle provincies', is te lezen. Volgens de branchevereniging geven dagelijks ruim 17.000 cateringmedewerkers 'twee miljoen stukjes liefde in de vorm van een maaltijd aan hun gasten. Op de zevende Nationale Dag van de Cateringmedewerker krijgen ze een extra stukje liefde terug'.Meer Veneca: Veneca reikt nu Talent Award uit Contractcateraars roepen zich uit tot kampioen duurzaamheid CBS: 'Wij passen onze methodiek niet aan' Veneca: 'Bestedingen basislunch nauwelijks gestegen' Ondanks campagne, minder jongeren in contractcatering Contractcateraars willen af van onbeperkte aansprakelijkheid Veneca-cateraars lijden vier procent omzetverlies Veneca lanceert digitale aanbestedingshulp Rijnierse: 'Zet catering-medewerker in het zonnetje' Rijnierse nog eens drie jaar voorzitter Veneca donderdag 11 november 2010 '
meer info


Geen opmerkingen:

Een reactie posten