dinsdag 23 augustus 2011

'Verduurzaming bedrijfsrestaurant verloopt traag''

Ofschoon bedrijfsrestaurants in de foodservicebranche koplopers zijn op het gebied van duurzaamheid verloopt de verduurzaming van het bedrijfsrestaurant erg traag. Die conclusie trekt het dagblad Trouw. 'Weinig werknemers', aldus Trouw 'kunnen de aanblik van een kroket in hun kantine weerstaan.' De oer-Hollandse snack is en blijft een van de gewildste producten bij werkend Nederland. Het besluit van cateraar Sodexo, vorige week, om in al zijn bedrijfskantines voortaan de industriekroket in te ruilen voor de biologische variant, is daarom door maatschappelijke organisaties dankbaar omarmd als een behoorlijke stap richting verduurzaming van de bedrijfslunch. Die dankbaarheid is des te groter, aldus Trouw, omdat de Franse multinational de klant geen keus laat: het is deze duurzame kroket of niet. 'Daarmee wordt een beste deuk in een pak boter geslagen. Sodexo is de grootste cateraar van Nederland en bedient 1300 kantines. Dagelijks kopen 350.000 werknemers er hun lunch. Op jaarbasis gaat het om 1,5 miljoen kroketten.' Vanzelfsprekend is het niet dat cateraars hun aanbod op deze manier verduurzamen. In het geval van de biologische kroket heeft met name stichting Wakker Dier eraan getrokken. Volgens deze organisatie is het nog bar slecht met onze kantines gesteld. 'Kiloknallers liggen onder vuur. Ook megastallen zijn onderwerp van discussie, maar in kantines liggen nog massaal eieren uit de legbatterij en goedkoop vlees', zegt woordvoerster Hanneke van Ormondt van Wakker Dier. Ze vervolgt: 'Tachtig procent van de bedrijfskantines blijkt nog dieronvriendelijk vlees te verkopen. Daarom is de stap van Sodexo een stoere, grote stap. Het voortaan gebruikte vlees is diervriendelijk en duurzaam. Dus minder belastend voor het milieu en goed voor de gezondheid van de werknemer.' dinsdag 23 augustus 2011, Trouw, Jaap de Graaf '
meer info


Geen opmerkingen:

Een reactie posten