dinsdag 29 juni 2010

Veneca: 'Bestedingen basislunch nauwelijks gestegen''

De Veneca herkent zich niet in de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die aangeven dat de lunch in het bedrijfsrestaurant de afgelopen drie jaar 24 procent duurder is geworden. Dat geeft de branchevereniging voor contractcateraars aan Misset Catering aan. 'Volgens onze cijfers zijn de bestedingen voor een basislunch nauwelijks gestegen.' De Veneca zegt niet op de hoogte te zijn van de details van het onderzoek van het CBS. Maar in de vrijgegeven cijfers 'herkennen wij ons niet', aldus de branchevereniging van contractcateraars. 'De bestedingen van een basislunch zijn volgens onze gegevens namelijk nauwelijks gestegen. Weliswaar heeft de melkprijs en de graanprijs een kostenverhogend effect gehad, maar de gemiddelde bedrijfsrestaurantbezoeker geeft nog vrijwel evenveel uit als in 2007.'De Veneca vervolgt: 'Traditioneel ligt de prijs van producten in een personeelsrestaurant ergens in het midden van die van de supermarkt en de horeca. Dat is ook logisch. In feite is het een 'horeca'voorziening die gesubsidieerd wordt door de werkgever. Deze subsidies lopen sinds een aantal jaren terug, en deze tendens is mede versterkt door de crisis. De inkomsten voor de cateringorganisatie zijn door het verminderen van de subsidie niet gestegen.' Gangbare productenDe branchevereniging legt in de discussie rond de gestegen prijzen in het bedrijfsrestaurant ook een link naar duurzamere catering. 'Biologische producten, producten met een eerlijk handel keurmerk (Fair Trade e.d.) en streekproducten zijn wel iets duurder dan de gangbare producten.' Het feit dat een cateraar vaker zijn broek zelf op moet houden én de eisen voor duurzamere (en dus duurdere) catering zijn ook al aangedragen door cateraar en Veneca-lid Bob Hutten. 'Verbeteren cijfers'Ook het assortiment van de bedrijfsrestaurants van de Veneca-leden zorgt ervoor dat een werknemer duurder uit is voor zijn lunch. 'Nieuwe concepten van cateraars, zoals bijvoorbeeld warme maaltijden of luxe gerechten, zijn steeds meer te vinden in de restaurants. De bezoeker van het bedrijfsrestaurant vindt dat nieuwe aanbod interessant en is bereid hiervoor te betalen.'Volgens de Veneca ligt het beeld omtrent de prijsverhogingen genuanceerd. De branchevereniging zegt dat er contact is geweest met het statistische instituut. De Veneca gaat het CBS zelfs helpen met het cijferwerk. 'Veneca zal CBS van nadere informatie voorzien zodat daarmee haar statistische berichtgeving kan worden verbeterd.'Zie ook 'Prijzen in bedrijfsrestaurants maar negen procent verhoogd' 'Opdrachtgever ook debet aan dure lunch' Lunch in bedrijfsrestaurant fors duurder Oranje kijken: hartpatiënten mét cardiologen in bedrijfsrestaurant Partij voor de Dieren wil geen catering met paling Grote cateraars omarmen biologisch afbreekbare fles Earth Water WK-koorts heeft nog niet toegeslagen Hutten wil in drie jaar in omzet verdubbelen Effect Ik Kies Bewust-logo in bedrijfsrestaurant klein Kantinebaas beticht van oplichting voor 867.000 euro Mega-operatie voor Hutten Business Catering 'Rekening rijden biedt kansen voor cateraars' Opvouwbare broodtrommel dwarsboomt cateraars 165.408 keer steun voor bio zonder btw Broodtrommel en supermarkt winnen van bedrijfsrestaurant Ludieke actie bedrijfsrestaurant voor Serious Request Crisis laat lunchbesteding onberoerd Albron in restaurant Flevohuis Bedrijfsrestaurant dicht vanwege norovirus Bedrijfsrestaurant Verburg wordt proeftuin dinsdag 29 juni 2010, Bron: ANP/zibb.nl, Hans Schmeinck '
meer info


Geen opmerkingen:

Een reactie posten